Četvrti sajam braniteljskih zadruga

Izlagači predstavili bogatu ponudu domaćih proizvoda i rukotvorina

Na sajmu sudjeluje 50 izlagača s područja Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Srednjobosanske županije te izlagači iz Republike Hrvatske.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 10. 06. 2021. u 13:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrti sajam braniteljskih zadruga u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) u četvrtak je u Mostaru otvorio gradonačelnik Mario Kordić.

Na Sajmu je više od 50 izlagača s područja HNŽ-a, Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Srednjobosanske županije te iz Republike Hrvatske predstavilo aktualnu ponudu domaćih proizvoda i rukotvorina braniteljskih zadruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i proizvoda branitelja poljoprivrednika.

Foto: Bljesak.info / Održan Četvrti sajam braniteljskih zadruga

Ministar za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo kazao je kako je Ministarstvu najbitnije da kroz ovaj sajam branitelji rastu i jačaju u svom poduzetničkom duhu i radu.

''Moramo se pohvaliti da smo uspjeli s našim programom zapošljavanja i samoupošljavanja, razvoja braniteljskih zadruga, potpora OPG-ovima, obrtima i svemu onome u čemu se branitelji nađu da mogu iskazati svoju kreativnost i svoj poduzetnički duh. Na Ministarstvu je da podržava takve ideje, inicijative i da stvara institucionalni, pravni okvir i da im pomogne da se educiraju i pozicioniraju na tržištu kako bi njihovi proizvodi bili što bliži kupcima, odnosno našim građanima'', kazao je Soldo.

Dodao je kako je Ministarstvo do sada imalo tri ciklusa navedenih programa.

''Prvi ciklus programa, kojeg je Vlada HNŽ-a poduprla s oko 500.000 maraka, bio je od 2014. do 2017. godine, drugi ciklus je 2019. i 2020. godina, a poduprt je sa 600.000 maraka. Imamo negdje oko 25 braniteljskih zadruga koje su sudjelovale u ovim potporama, oko 150 zaposlenih kroz obrt kao samostalni obrtnici, a imamo i na tisuće branitelja poljoprivrednika i OPG-ova, koje smo kroz naše programe poduprli jednokratnim potporama'', kazao je ministar Soldo.

Foto: Bljesak.info / Održan Četvrti sajam braniteljskih zadruga

Osim svježeg voća i povrća, na današnjem sajmu ponuđeni su i domaći džemovi, sokovi, likeri, aromatično bilje, cvijeće, proizvodi od drveta i druge rukotvorine.

Foto: Bljesak.info / Održan Četvrti sajam braniteljskih zadruga

Predsjednik Referalnog centra "Branitelj/borac zadrugar" Damir Radić kazao je kako je glavni cilj Sajma omasovljavanje Centra, ali i prezentacija braniteljskih proizvoda.

''Podrška županijskog Ministarstva za pitanja branitelja nam je krucijalna, pogotovo u početnim fazama organizacije, gdje dobivamo inicijalnu financijsku pomoć, ali još važnija nam je logistička potpora, znači da se rad zadruga usmjerava u određenom pravcu i da se svatko specijalizira u svojoj domeni kako bi bio konkurentniji na tržištu'', kazao je Radić.

Dodao je kako koronavirus nije utjecao na rad branitelja.

''Oni su i dalje radili bez obzira na covid-19, možda i više nego proteklih godina, ali problem je bio u plasmanu tih proizvoda i u tome što je tržište bilo ograničeno. Ovo je prilika gdje mogu pokazati ljudima što su radili tijekom protekle godine i što su stvorili svojim rukama'', naglasio je Radić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić tijekom svečanog otvorenja kazao je kako će pokušati povećati vidljivost ove cijele priče.

''Drago mi je da je Mostar domaćin i organizator ovakvog događaja i nekako mi sve ovo daje dojam da se vraćamo u ono normalno. Osobno ću s Turističkom zajednicom HNŽ-a i Gradom pokušati malo povećati vidljivost cijele ove priče, ali i u turističku rutu, odnosno u turističke karte Mostara uključiti zadruge koje su ovdje u okruženju, jer mislim da imaju što pokazati'', istaknuo je Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close