Vijeće ministara

IPA fondovi: Poljoprivredi i selu najviše novca

Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH će Prijedlog državnog IPA 2018 paketa odmah dostaviti Europskoj komisiji.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 04. 2018. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o Državnom programu IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu iz kojeg bi najviše sredstava trebalo biti usmjereno za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju.      

Tako bi za ovu oblast bilo usmjereno do 30 milijuna eura financijske pomoći iz paketa IPA 2018. godine, i to direktno poljoprivrednim proizvođačima i operaterima s hranom te kao podrška izgradnji institucionalnih i administrativnih kapaciteta svih relevantnih institucija u oblasti sigurnosti hrane, veterinarstva i u fitosanitarnoj oblasti.

Za oblast zaštite okoliša planirana su sredstva do 20 milijuna eura, koja će biti usmjerena na infrastrukturne radove u oblasti voda i upravljanja čvrstim otpadom te na podršku za implementaciju direktiva EU u ovim oblastima, dok je za deminiranje planirano do 10 milijuna pomoći.

Ove tri oblasti povukle bi oko 70 posto iz IPA paketa za 2018. godinu koji  za Bosnu i Hercegovinu iznosi oko 77, 8 milijuna eura.

Prijedlog institucija u BiH sadrži listu 11 projekata iz oblasti pravde, unutarnjih poslova, poljoprivrede i ruralnog razvoja, okoliša, trgovine, deminiranja, ravnopravnosti spolova, podrške sudjelovanje u programima EU, kao i podrške programu ekonomskih reformi i vidljivosti europskih integracija. Vrijednost ovih projekata je za oko šest milijuna eura veća od raspoložive alokacije za Bosnu i Hercegovinu.

Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH će Prijedlog državnog IPA 2018 paketa odmah dostaviti Europskoj komisiji.

Europska komisija zadržava pravo da napravi određene izmjene u projektnim prijedlozima, uključujući i financijske iznose.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o napretku u implementaciji programa prekogranične/teritorijalne saradnje iz okvira IPA I i IPA II za 2017. godinu.

Potpuno su završeni IPA programi iz perioda 2007 -2013, i to dva transnacionalna programa, SEE (Jugoistočna Europa) i MED (Mediteran) te IPA Jadranski program prekogranične suradnje. U prošloj godini i početkom ove godine završena su i tri bilateralna programa sa susjednim zemljama: Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

Ostvaren je napredak i u provođenju šest programa teritorijalne suradnje u okviru IPA II (2014-2020) u kojima sudjeluje Bosna i Hercegovina. Riječ je o dva bilateralna, i to BiH - Crna Gora i Srbija - BiH, jednom trilateralnom; Hrvatska - BiH – Crna Gora i tri transnacionalna: Jadransko-jonski transnacionalni program (ADRION), Dunavski transnacionalni program i Mediteranski transnacionalni program (MED).

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da je usvojena Informacija o Državnom programu IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu.

''Pitanje programiranja je završeno. Ono što je za Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa najvažnije, kroz akcijske planove i kroz sustav programiranja, od raspoloživih 80 milijuna eura za programiranje za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja i za zaštitu prirodne okoline, Bosna i Hercegovina će aplicirati za 50 milijuna eura, odnosno 60 posto ukupno raspoloživih sredstava'', kazao je ministar Šarović.

Dodao je da je Ministarstvo zadovoljno, te napomenuo da je to samo dio posla i aktivnosti koje slijede kako bi ova sredstva mogla da budu na raspolaganju Bosni i Hercegovini.

''Od 50 milijuna eura, 30 milijuna eura odnose se na sredstva za ruralni razvoj i poljoprivredu, a nekih 20 milijuna eura za zaštitu prirodne okoline'', kazao je Šarović, napominjući da ne govori u potpunosti o preciznim iznosima, nego o okvirnim brojkama.

Napomenuo je da će najveći dio ovih sredstava biti usmjeren neposredno, ne za tehničku pomoć, već  za direktnu podršku poljoprivrednicima i poljoprivrednom sektoru, a manji dio za institucionalnu podršku i najmanji dio za tehničku podršku.

''Što se tiče zaštite prirodne okoline, od ovih 20 milijuna, najveći dio sredstava predviđen je za podršku za vodne resurse i zbrinjavanje čvrstog otpada, što znači, za konkretne projekte'', kazao je Šarović. 

Kopirati
Drag cursor here to close