Gubici

I dalje problemi s izvozom kornišona i šljiva

Fitosanitarni inspektori na graničnim prelazima u Hrvatskoj radnim danima rade do 15 sati, a vikendom ne rade nikako. Zbog toga roba nerijetko ostaje i po 24 sata na prelazima.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 11. 08. 2021. u 08:40 Bljesak.info
Problem izvoza šljiva i kornišona

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači i izvoznici šljiva i kornišona i dalje se suočavaju s barijerama pri izvozu iz Bosne i Hercegovine. Zbog dužih čekanja na graničnim prijelazima u Hrvatskoj i ograničavanja na samo dva prijelaza, već imaju gubitke. Problemi su prisutni nekoliko godina, a poljoprivrednici upozoravaju i na mnogo veće posljedice.

“Ograničen rad fitosanitarnih inspektora to nama nije nitko kriv, ali mi proizvođači ipak najviše ispaštamo. Tko treba reagirati? Vlast BiH, a ponajmanje reagira,” rekla je proizvođačića kornišona, Ermina Selimović.

Obitelj Selimović iz Svojata kod Živinica se već pet godina bavi uzgojem kornišona. Ovogodišnja sezona je, kažu, na zadovoljavajućoj razini. Na rad se ne žale, kupaca ima, ali problemi s izvozom svježih kornišona i šljive utječe na sve.

Iz Udruga poljoprivrednih proizvođača “Kornišon”, Svojat – Živinice, Jasmin Selimović objašnjava: “Ovo je najgori scenarijo, zato što trpe i proizvođači. Nisu samo otkupljivači oštećeni, tu su i proizvođači jer ne ide odmah isplata, roba treba da stiže na vrijeme, svježa, kvalitetna. Tu će biti problema velikih.”

Naime, fitosanitarni inspektori na graničnim prelazima u Hrvatskoj radnim danima rade do 15 sati, a vikendom ne rade nikako. Zbog toga roba nerijetko ostaje i po 24 sata na prelazima, nekad i cijeli vikend, što stvara dodatne troškove i utiče na kvalitetu proizvoda.

Iz Kantonalne gospodarske komore Tuzla, Suad Selimović

“Naši proizvođači plaćaju već penale na takve stvari, a pogotovo što se umanjuje vrijednost faktura zbog smanjenog kvaliteta proizvoda. Mi smo uputili zahtjev našem ministru vanjske trgovine da nas hitno primi i da razgovaramo i da tražimo što prije produženje ovog radnog vremena, jer već počinju naši izvoznici da gube kupce.”

Odgovor na upit iz državnog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, nije dobiven. Kvaliteta kornišona i šljive iz Bosne i Hercegovine godinama je prepoznata u Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj i Austriji. Međutim, ako vlasti ne zaštite proizvodnju, za kratko vrijeme prijeti gašenje, upozoravaju proizvođači kornišona, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close