Odlični proizvodi

Hrana Gurmana: Pčelarstvo je mnogo više od meda

Pčele su posebna stvorenja. Opsesivne oko izrade savršenih, ujednačenih heksagona voska, podjednako su opsjednute prostorom kojim se kreću unutar svojih domova.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 08. 2020. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju pčelarstva i pčelare koji su otišli nekoliko koraka naprijed kreirajući nevjerojatne pčelinje proizvode i mješavine meda.

Njihova priča zaslužuje beskrajne redove teksta, a kampanja Hrana Gurmana, koju provodi Sweden/USAID FARMA II projekt, izdvojila je samo nekoliko zanimljivih priča bh. pčelara, priopćili su organizatori te kampanje.

Api-Inhal centar

Navode kako mnogi ljudi ne znaju da je aerosol koji se nalazi u košnicama dobar za zdravlje ljudi. Zahvaljujući Pčelarstvu Tatarević koje se nalazi u Barevu polju kod Jajca, sada možemo uživati u aerosolu iz košnice u udobnosti šest drvenih kuća tj. api komora u njihovom novootvorenom "Api-Inhal centru“.

Kako ističu, api terapija jača imunitet, liječi različita stanja i bolesti i općenito poboljšava zdravlje. Šira terapija između ostalog uključuje i med, propolis i matičnu mliječ, a obitelj Tatarević u svojoj ponudi ima sve to. Sa 125 košnica, Suada i Ensad Tatarević među prvim su proizvođačima matične mliječi u srednjoj Bosni. Njihovi proizvodi uključuju i posebnu mješavinu meda s koprivom i polenom.

Košnice od raževe slame

Pčele su posebna stvorenja. Opsesivne oko izrade savršenih, ujednačenih heksagona voska, podjednako su opsjednute prostorom kojim se kreću unutar svojih domova. Predrag Trninić se pobrinuo da njegove pčele imaju ugodan dom kada je vratio u život stare košnice pletene od ražene slame, zbog kojih se pčele osjećaju kao u svom prirodnom staništu. Trninić je vlasnik Pčelinjaka Kraljica, koji se nalaze u selu Topola, u blizini Nove Gradiške. Oni proizvode razne proizvode od meda, polen, propolis, matičnu mliječ i vosak, a svi proizvodi imaju poseban ukus zbog pletenih košnica iz kojih dolaze.

Zanimljive medne inovacije

Sabina Krivdić, bivša novinarka, poznata je po inovacijama u svom rodnom gradu Visokom. Njen med je prepoznatljiv po tome što je nefiltriran, upravo onakav kakav prije nije mogla pronaći na tržištu. Krivdić se nije zaustavila na tome, nego je odlučila kreirati i razne medne delicije poput meda s bijelom i tamnom čokoladom, meda sa lavandom, orahom ili u kombinacijama sa raznim vrstama sušenog voća i začinima. Nedavno je otvorila radnju sa svojim mednim proizvodima, pod nazivom Medni Dućan i tako zaokružila priču.

U BiH ima mnogo više ovako vrijednih i kreativnih pčelara. Ono što im je zajedničko jeste njihova posvećenost kvaliteti i raznolikosti pčelarskih proizvoda.

''Podržimo ove vrijedne radnike konzumiranjem njihovih nevjerojatnih proizvoda i obogatimo naše ljetne obroke pravim gurmanskim delicijama od meda'' - priopćili su organizatori kampanje Hrana Gurmana.

Kopirati
Drag cursor here to close