Preporuke

Hercegovina: Zaštitite svoje voćke od štetne bolesti

U nasadima trešanja i višanja u kojima je završila cvatnja poželjno je izvršiti zaštitu stabala od uzročnika bolesti kozičavosti (Blumeriella jaapii).
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 04. 2021. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agromediteranski zavod Mostar je izdao preporuke voćarima za zaštitu stabala od uzročnika bolesti kozičavosti. Preporuke se odnose na nasade trešnje i višanja.

Tretiranje stabala

"U nasadima trešanja i višanja u kojima je završila cvatnja poželjno je izvršiti zaštitu stabala od uzročnika bolesti kozičavosti (Blumeriella jaapii).

Za tretiranja stabala trešanja može se primjeniti fungicid: Chromodin S-65 ili Delan 700 WDG dok se za višnju preporučuje jedan od pripravaka: Chromodin S-65, Luna experience ili Topsin M 500 SC.

Na položajima i u nasadima u kojima se trešnje i višnje još uvijek nalaze u fazi cvatnje može se u svrhu zaštite protiv paleži cvijeta i rodnih grančica (Monila laxa) izvršiti tretiranje jednim od pripravaka registriranim za tu namjenu", navodi Agromediteranski zavod Mostar.

Dodaju kako je pripravke potrebno koristiti sukladno uputi proizvođača.

Prevencija je ključ

Kozičavost je najštetnija bolest višanja i trešanja, a uzročnik bolesti je gljivica Blumeriell jaapii. Ova gljivica uglavnom napada list, a rjeđim slučajevima peteljku lista ili ploda.

Bolest se prepoznaje po crveno-ljubičastim pjegama na listovima, te je veoma opasna za velike nasade. U borbi protiv ove bolesti, preventivni tretmani su ključni.

Kopirati
Drag cursor here to close