Trud za urod

Hercegovački vinogradari bore se da sačuvaju dobar rod grožđa

Česta prevencija biljnih bolesti, stalna borba sa korovom i skidanje viška zelene mase sa čokota, zahtijevali su od vinogradara neuobičajeno više rada i novca. Tretiranje loze kemijskim preparatima još traje.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 07. 2018. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovački vinogradari bore se da sačuvaju dobar rod grožđa. Česte proljetne kiše i nagle temperaturne oscilacije, zahtijevale su stalnu zaštitu vinograda od biljnih bolesti. Kvaliteta grožđa, osim intenzivnih radova, ovisit će i od vremenskih uvjeti u sljedeća dva mjeseca.

Česta prevencija biljnih bolesti, stalna borba sa korovom i skidanje viška zelene mase sa čokota, zahtijevali su od vinogradara neuobičajeno više rada i novca. Tretiranje loze kemijskim preparatima još traje.

"Vrlo teško, jer je bilo dosta kiše, vlage, porosica i grada. Moralo se više puta prskati", rekao je vinogradar Velimir Ćuk iz sela Veličani.

"Često smo radili zaštitu, skraćivali na 7-8 dana. Problem bio intenzivan porast korova i porast loze je intenzivan", istakao je rukovoditelj vinogradarske proizvodnje AD "Popovo polje" Radenko Ilić.

Grozdovi pojedinih sorti počeli su mijenjati boju već prvih dana srpnja, piše RTRS.

"Što nije bio slučaj sa prethodnim godinama. To bi bilo oko desetog-dvanaestog , ali, evo, izgleda da ova godina, onako, ide bržim korakom", izjavio je inženjer uz Agrofin d.o.o. Branko Anđelić.

Za razliku od prethodnih, ove godine vinogradari nisu koristili sustave za navodnjavanje. Uslijed intenzivnog porasta, skidali su višak zelene masu i po nekoliko puta, kako bi poboljšali kvalitetu grozda.

"Ima parcela gdje smo radili po tri puta, sada će biti i četvrti, jer je ova godina donijela bujnu vegetaciju", dodao je Anđelić

Berba ranih vinskih sorti, ako je suditi po trenutnom stanju vinograda, očekuje se već u drugoj polovici kolovoza. Vinogradari su očuvali dobar rod, ali strahuju od novih kiša.

"To za vinogradare ne bi bilo dobro. Bolje bi bilo da je sunce", poručio je Ilić.

Procjenjuje se da bi rod grožđa, s oko petsto hektara trebinjskih vinograda, trebalo da bude oko tri i pol tisuće tona.

Kopirati
Drag cursor here to close