Nakon 37 dana karantene

HBŽ: Uništena farma koka zbog salmonele, vlasnici ogorčeni

Živana Sabljić, supruga vlasnika SPP Žagalo com Drvar, smatra da je Veterinarski fakultet u Sarajevu trebao da izvrši opservaciju kompletne farme - hrane, vode, jaja, kokošiju, prašine. Navodi i im je to pravo osporeno.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 10. 10. 2019. u 20:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedina farma koka nosilja u Kantonu, 10 nakon 13 godina poslovanja u Drvaru, ovih je dana ostala i bez koka i bez jaja. Razlog - pozitivan nalaz na salmonelu. Sve je uništeno nakon 37 dana karantina, dok se na rješenje o uklanjanju ovaca oboljelih od q-groznice u duvanjskim Rašćanima čeka punih 8 mjeseci. Vlasnici farme ne mogu se pomiriti s činjenicom da je po nalogu kantonalne veterinarske inspektorice eutanazirano gotovo 800 kokoški i uništeno više od 16.000 jaja, a da im nije omogućena superanaliza.

Živana Sabljić, supruga vlasnika SPP Žagalo com Drvar, smatra da je Veterinarski fakultet u Sarajevu trebao da izvrši opservaciju kompletne farme - hrane, vode, jaja, kokošiju, prašine. Navodi i im je to pravo osporeno.

"Mi smo djelovali na temelju uzoraka što smo dobili od ovlaštenih veterinarskih instituta, iz Zenice i Vase Butuzana. Imamo još jedan uzorak što smo dobili, što je vlasnik te farme slao u Bihać, Institut u Bihać, gdje su negativni nalazi", objašnjava Dubravko Kovačević, direktor Uprave za inspekcijske poslove K10, prenosi Federalna.

Međutim, postupilo se na osnovu nalaza dobivenih analizom kokošjeg izmeta.

"Jaja nisu uzorkovana, niti su kokoši uzorkovane, niti voda, niti hrana - samo feces", ističe Sabljić.

Budući da je od prvog uzorkovanja do eutanazije prošlo samo 45 dana, a da u selu Rašćani, u općini Tomislavgrad, vlasnik stada od 500 ovaca na eutanaziju 104 oboljele ovce i 2 koze čeka punih osam mjeseci, pitanje je kako je to moguće i koji su aršini u pitanju.

"Jedina kompetentna osoba koja može to da odgovori jeste glavni federalni veterinarski inspektor", kaže Kovačević.

A dok mjerodavni reagiraju, od bolesnih ovaca, koje se od srpnja nalaze u paši, ne samo da su se zarazile ili će se zaraziti i zdrave jedinke, stada u susjedstvu - nego i ljudi, budući da je riječ o zoonozi, bolesti koja se sa životinje prenosi na čovjeka i lako se širi zrakom.

Kopirati
Drag cursor here to close