Prijavite se

Europska unija nudi poticaj poljoprivrednicima

Ukupni raspoloživi budžet namijenjen za ovaj Javni poziv iznosi 1.95 milijuna KM.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 05. 2021. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt EU4AGRI, koji financira Europska unija, objavio je danas Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture u Bosni i  Hercegovini.

Kroz ovaj javni poziv, EU4AGRI će podržati ulaganja u infrastrukturu za aktivnosti povezane s poljoprivredom i ruralnim razvojem, kao što su zelene pijace, tržnice, infrastruktura i usluge za otkup, prodaju i distribuciju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao i poboljšanje njihove kvalitete i dostupnosti na tržištu te razvoj kanala prodaje i marketinga.

Realizacijom ovakvih projekata poboljšava se stanje ruralnih područja čime se ujedno jača i lokalno tržište te se lokalnim proizvođačima osiguravaju uvjeti za planiranje i unapređenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ukupni raspoloživi budžet namijenjen za ovaj Javni poziv iznosi 1.95 milijuna KM.

Današnje stanje u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine često rezultira negativnim gospodarskim i socijalnim trendovima koje karakteriziraju brojni problemi: mala i nekonkurentna gospodarstva, rascjepkano poljoprivredno zemljište, male proizvodne parcele te nizak nivo proizvodnje i tehnologije.

Rezultat toga je slaba i nekonkurentna poljoprivreda koja u takvom stanju ne može biti osnova održivog razvoja.

Uloga jedinica lokalne samouprave u ovom procesu je izuzetno velika, jer upravo one trebaju osmisliti razvojnu politiku i predložiti lokalnim proizvođačima i malim poduzetnicima moguća rješenja koji vode pokretanju održivog razvoja u njihovim lokalnim zajednicama.

Poziv je usmjeren za dodjelu bespovratnih sredstava isključivo usmjeren ka jedinicama lokalne samouprave. Rok za prijave je 18. lipnja.

Javni poziv, kao i sva popratna dokumentacija, se nalaze OVDJE.

Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 29 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i prerađivača sa ukupno 5.1 milijun KM bespovratnih sredstava.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 milijuna eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekt provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Kopirati
Drag cursor here to close