Poljoprivreda

Eterična ulja povezala Bosnu i Hercegovinu

Rad s eteričnim uljima rezultirao je zanimljivom suradnjom između članova UPIP-a u Žepča i Hercegovine.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 30. 07. 2019. u 19:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Smilje

Udruga poduzetnika i poslodavaca (UPIP) Žepče osnovana je s ciljem razvoja poduzetništva u lokalnoj zajednici, a u samo nekoliko godina proširila je svoje djelovanje širom zemlje i postala jedan od primjera podrške biznisima u začetku.

Bernardica Barbarić iz te udruge kaže kao je njihov glavni zadatak razvoj poduzetništva žepačkog kraja, ali da su svoja pozitivna iskustva prenijeli i u druge lokalne zajednice.

''Radimo na uspostavi i jačanju podrške za pokretanje biznisa. Svojim aktivnostima u sektoru agrobiznisa težimo ka modernizaciji obrade zemljišta, konkurentnoj proizvodnji gotovih proizvoda kroz uvođenje inovativnih tehnoloških rješenja te konstantnoj edukaciji uzgajivača, prerađivača i proizvođača. Prvenstveno smo povezani sa sektorom ljekovitog i aromatičnog bilja, ali i voća i povrća'', pojasnila je Barbarić, piše Faktor.

Udruženje je osnovalo i "strojarski prsten" koji se sastoji od motokultivatora, freza, prskalica, trimera i druge opreme potrebne za obradu zemljišta. Posjeduju i pogon za preradu voća i povrća u gotove proizvode kao što su sokovi, džemovi i slično, destilerije ljekovitog i aromatičnog bilja, te sušare za sušenje voća, povrća, ljekovitog bilja, gljiva i slično.

''Sva oprema je nabavljena kroz projekte uz podršku donatora i u vlasništvu je udruženja, a na raspolaganju je svim članicama koje provode aktivnosti u sektoru agrobiznisa'', istaknula je Barbarić, dodavši kako se članice UPIP-a danas nalaze na području cijele BiH.

Rad s eteričnim uljima rezultirao je zanimljivom suradnjom između članova UPIP-a u Žepča i Hercegovine.

''U Žepču se nalaze nasadi matičnjaka, a članovi UPIP-a koje djeluju na području Hercegovine posjeduju nasade smilja i proizvode eterično ulje smilja. Radimo preparate prirodne kozmetike, posebno kreme, losione, šampone, sapune, serume, tonike i drugo. Ovi proizvodi su bazirani na eteričnom ulju'', kazala je i dodala kako proizvode i vlastite čajeve te različite dodatke prehrani koji su bazirani na svojstvima i pozitivnom utjecaju ljekovitog bilja na ljudsko zdravlje.

Napomenula je kako je njihovo trenutno tržište BiH, ali se teži ka plasmanu proizvoda izvan granica.

Tomo Zelenika i Udruga "Težak" jedan je od takvih pozitivnih primjera. Povezao ih je zajednički posao, te ideja da se proizvođači mogu međusobno podržati.

''Naši kooperanti su širom Hercegovine, te imaju uglavnom nasade smilja. Mi smo osigurali strojeve za destilaciju, čime pravimo poluproizvod - eterično ulje'', kazao je.

Dodao je da su cijene pale i da sada kontinuirano rade na istraživanju terena, u prepoznavanju koje bi još vrste bilja mogle napraviti dobre rezultate.

''Trenutno radimo na pet mikrolokacija lavandu, da vidimo kakvi će rezultati biti. Jednostavno, moramo istraživati potencijal koji ovo područje ima, razmišljati o različitim opcijama, te razvijati preradu. To je neki put'', poručio je Zelenika.

USAID/Sweden FARMA II projekt pomogao je razvoju ove mreže. Uz njihovu potporu izvršena je nabavka destilerije koja je smještena u Hercegovini čime je unaprijeđen rad i otvorena vrata suradnje, priopćio je USAID.

Kopirati
Drag cursor here to close