Bez posrednika

Digitalnom tržnicom poljoprivrednici do bolje zarade, a kupci do jeftinijih cijena

Digitalna tržnica poljoprivrednih proizvoda koja se planira pokrenuti u Županiji Zapadnohercegovačkoj trebala bi omogućiti građanima da mogu jeftinije kupiti svježu, domaću hranu
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 11. 2020. u 07:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Digitalna tržnica poljoprivrednih proizvoda koja se planira pokrenuti u Županiji Zapadnohercegovačkoj trebala bi omogućiti građanima da mogu jeftinije kupiti svježu, domaću hranu, dok bi istovremeno poljoprivrednici mogli više zaraditi, zahvaljujući izbacivanju posrednika.

Istaknuo je to Pero Mandić iz Ministarstva gospodarstva ŽZH na današnjoj prezentaciji projekta “Uspostava kratkih lanaca opskrbe hranom i digitalna tržnica”.

Projekt je prezentiran u prostorijama HERAG-a u Ljubuškom.

''Na primjer, jedan poljoprivredni proizvođač proizvodi jedan proizvod po jednoj cijeni. Dok taj proizvod dođe na police prodajnih lanaca ili trgovina, on prođe maloprodaju i veleprodaju, tu već imamo dvije-tri ruke, dakle lanac je duži. Kada danas poljoprivrednik dođe u trgovinu, on vidi da njegov proizvod košta dvije jedinice, a on sam ga je prodao po cijeni od jedne jedinice. Preko nove platforme omogućiti ćemo da poljoprivredni proizvođač stavi cijenu od 1,5 jedinica, a krajnji kupac će po toj cijeni moći kupiti taj proizvod. Preko platforme se samo moraju dogovoriti o dostavi. U svakom slučaju, proizvođač će sada moći prodati svoj proizvod po većoj cijeni, a krajnji kupac će biti zadovoljan jer je dobio proizvod po manjoj cijeni nego što je trenutna na tržištu'', rekao je Mandić.

On je dodao kako kroz ovaj projekt žele skratiti lanac prodaje koji vodi od poljoprivrednika do krajnjeg kupca.

U razvoju projekta su povezali javni sektor, privatni sektor i sveučilišnu zajednicu.

Nositelj projekta je Agronomski i prehrambeno–tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, a za izradu digitalne platforme zadužena je tvrtka Katarina, odnosno njihov IT Odjel iz Mostara.

Opširnije možete pročitati na portalu iks-portal.info

Kopirati
Drag cursor here to close