Maslinovo ulje

Degustacija ''tekućeg zlata'' u Potocima

Degustacija maslinovog ulja upriličena je danas u prostorijama župnog ureda Presvetoga Srca Isusova u Potocima.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 02. 12. 2018. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Degustacija maslinovog ulja upriličena je danas u  prostorijama župnog ureda Presvetoga Srca Isusova u Potocima.

''Ovaj lijepi i vrijedni susret organiziran je kao poticaj i za afirmaciju maslinarstva u Potocima. Uz bratsko druženje, imali smo prigodu kušati ulje jednog od više prozvođača iz Bijelog Polja'', rekao nam je don Josip Galić, župnik.

Foto: Bljesak.info / Maslenici na imanju časnih sestara u Potocima

Degustaciju je uz dogovor sa mjesnim župnikom priredio Marko Sesar iz Potoka, koji je jedan od više proizvođača ovog tekućeg zlata u župi Potoci.

Foto: Bljesak.info / Marko Sesar ispred župnog ureda

Nakon Domovinskog rata obnovom obiteljskih kuća i imanja, maslina postaje nova poljoprivredna kultura na području Bijelog Polja. Javljaju se prvi maslinici, tako ozbiljne nasade nalaze se na imanju časnih sestara, Davora Radića, Marka Radića, Mirka Radića, dr. Ante Sesara, Marka Sesara i Stanka Čikre Golemca.

Ove je godine Agromediteranski fakultet u Mostaru dodijelio zlatnu plaketu maslinovu ulju časnih sestara u Potocima, a ostalim proizvođačima iz Bijelog Polja srebrenu. Sva su ova ulja iz Bijelog Polja proglašena ekstra djevičanskim.

Foto: Bljesak.info / Župljani na degustaciji maslinovog ulja

Proces proizvodnje maslinovog ulja odvija se u dvije faze. U prvoj fazi se zdravi plod masline drobi gnječenjem, a potom se u drugoj fazi tiješnjenjem smjese zdrobljenih plodova cijedi čisto maslinovo ulje. Hladno tiješnjenje je najčistija tehnologija obrade maslina.

U Hrvatskoj se masline najviše proizvode na otoku Braču.

''Ako Bog da, Hercegovina će otići daleko u ovoj proizvodnji. Našim vrijednim maslinarima želimo mnogo uspjeha u daljnoj proizvodnji'', kaže na kraju don Galić.

Foto: Bljesak.info / Degustacija ''tekućeg zlata''

Maslinovo ulje

Maslinovo se ulje prema kakvoći djeli na nekoliko vrsta:

  • Ekstra djevičansko (Dobiva se nakon prvog tiješnjenja zdravog ploda masline, a kiselost mu ne prelazi 0,8 posto. Uz zadovoljenje kemiskih parametara, ulje mora još proći organoleptičku provjeru i ne smije imati niti jedan miris koji nije svojstven ulju.).
  • Djevičansko ulje (Dobiva se nakon prvog tiješnjenja slabijeg ploda masline, pa mu je kiselost u odnosu na ekstra djevičansko ulja nešto veća, ali sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2 posto.)
  • Maslinovo ulje (Dobiva se mješanjem rafiniranog ulja i određene količine ekstra djevičanskog ulja koja služi poboljšanju boje i okusa, a kiselost ovako prozvedenog ulja je oko 5 posto.) i
  • Sansa ulje (dobiva se kemijskim izdvajanjem iz krutih ostataka ploda masline nakon tješnjenja. Ovako proizvedeno ulje slabije je kvalitete, ali se koristi za prženje).
Kopirati
Drag cursor here to close