Nema pomaka naprijed

Dedić: Odblokirati sredstva iz IPA II za poljoprivredu

''Bez sredstava iz IPA II, BiH teško može postići ozbiljnije pomake u poljoprivredi'', izjavio je ministar Dedić.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 17. 11. 2017. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Stalne radne skupine za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Europi danas je na Jahorini održan 11. sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Europe na kojem se, između ostalog, razgovaralo o pravcima regionalne suradnje i reformama u sektoru poljoprivrede i njegovog integriranja u EU.

Sastanku su također prisustvovali visoki dužnosnici Europske komisije iz Generalnog ravateljstva za poljoprivredu i ruralni razvoj kao i predstavnici UN-ove Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO). 

U sklopu ovog sastanka, upriličen je bilateralni susret između predstavnika BiH, predvođenih državnim ministrom vanjske trgovine  Mirkom Šarovićem, federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem i predstavnikom resornog ministarstva Republike Srpske, s izaslanstvo visokih dužnosnika Europske komisije. Predstavljen je zajednički rad entitetskih ministarstava i državnih organa nadležnih za pitanja poljoprivrede na izradi Strateškog plana ruralnog razvoja BiH.

Pozdravljajući dosadašnji rad i zalaganje svih nadležnih organa na izradi ovog dokumenta, predstavnici Europske komisije su istakli da će BiH ostvariti pravo na korištenje sredstava iz IPA II za poljoprivredu u 2018. i bez formirane IPARD Agencije, ako se Strateški plan usvoji na državnom nivou do kraja ove godine. 

''Bez sredstava iz IPA II, BiH teško može postići ozbiljnije pomake u poljoprivredi. A bez većeg razvoja i modernizacije proizvodnje, bojim se da se nećemo moći nositi s izuzetno jakim konkurentskim pritiscima iz Europske unije'', izjavio je ministar Dedić u svome obraćanju na Jahorini.

Na sastanku su se također razmatrali izazovi i prepreke u robnoj razmjeni između susjednih zemalja, te načini prevladavanja necarinskih barijera u trgovini poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao i regionalno koordiniranje i usklađivanje poljoprivrednih politika u pravcu EU integracija.

SWG kao regionalna organizacija za ruralni razvoj istaknuta je kao pokretač i promotor regionalne suradnje. Predsjedanje ovom organizacijom od početka 2018. pripast će Bosni i Hercegovini a sve aktivnosti, u koordinaciji sa entitetskim ministarstvima poljoprivrede, vodit će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.  

Kopirati
Drag cursor here to close