Projekt u tijeku

Dedić: Izgradnjom sustava za navodnjavanje ublažit ćemo efekte suša

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, navodi Dedić, je izvršilo izmjenu pravilnika imajući u vidu manje prinose kod poljoprivrednika u općinama u kojima je proglašena elementarna nepogoda.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 11. 2017. u 10:20 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH i potpredsjednik SDA je rekao kako je tijekom ove godine Civilna zaštita FBiH odobrila jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta općinama koje su proglasile stanje elementarne nepogode.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, navodi Dedić, je izvršilo izmjenu pravilnika imajući u vidu manje prinose kod poljoprivrednika u općinama u kojima je proglašena elementarna nepogoda. 

Dedić naglašava da su glavne aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH usmjerene ka preventivnom djelovanju, jer, kako je istakao, "posljednjih godina, odnosno svake druge godine susrećemo se sa poplavama, sušama i drugim elementarnim nepogodama". 

"Iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH provodi projekat razvoja sustava navodnjavanja u deset općina na području Federacije BiH, a od toga su u tri općine radovi već pri kraju. Prije nego što smo počeli sa njegovom implementacijom u Federaciji BiH, navodnjavalo se samo nešto više od 1.600 hektara, odnosno samo 0,2 posto obradivih površina. Zahvaljujući suradnji sa Svjetskom bankom površina koje će se navodnjavati bit će čak tri puta veća. Cilj je da se sustavno i preventivno i zato ćemo ustrajati na izgradnji sustava za navodnjavanje u što više lokalnih zajednica kako bi smo iskoristili vodne potencijale Save, Drine, Une i naših drugih rijeka i tako što više ublažili efekte suša. U mnogim zemljama svijeta poljoprivreda je praktično nezamisliva bez sustava navodnjavanja, odnosno hidromelioracije, a sa klimatskim promjenama koje imaju sve teže i teže posljedice to će i u BiH biti preduvjet za poljoprivredni razvoj", naglašava Dedić. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close