Mirko Šarović

Četiri bh. objekta spremna za izvoz piletine i proizvoda od piletine u države EU

Dozvola za izvoz piletine u EU u sljedećih nekoliko tjedana.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 11. 2017. u 11:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Ilustracija

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je Inspekcija EU za hranu i zdravlje, nakon posjete BiH krajem rujna i početkom listopada, objavila izvještaj po kojem su četiri bh. objekta spremna za izvoz piletine i proizvoda od piletine u države EU.

Istaknuo je da bi dozvola za izvoz iz BiH trebala biti objavljena u sljedećim tjednima, a točan rok će ovisiti od procedura u Europskoj komisiji.

''Taj izvještaj je potvrda da smo dobro radili protekle dvije godine, te da su objekti i cijeli sustav znapredovali i ispunili preporuke date još 2012. kada je u pitanju dobivanje EU broja za ovaj važan proizvod'', rekao je Šarović.

Pojasnio je da je, ukoliko bh. sustav kontrole proizvodnje piletine i proizvoda od piletine dobije dozvolu za izvoz, mogućni broj kompanije koje bi mogle izvoziti neograničen, te da je siguran da u BiH ima 10 do 15 ozbiljnih kompanija koje mogu izvoziti piletinu u EU.

Šarović je naveo da je resorno ministarstvo izvršilo pripreme za dobivanje dozvola za izvoz konzumnih jaja u EU, koja bi mogla uslijediti relativno brzo, kao i crvenog mesa za koje bi proces mogao biti nešto zahtjevniji.

Kopirati
Drag cursor here to close