Cvjeta izvoz

Čapljinske rane jabuke lako nalaze put do stranih tržišta

Treba svakako istaknuti kako je značajan izvoz ranih sorti jabuka iz voćnjaka juga Hercegovine u Rusiju.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 09. 2018. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za razliku od povrtlara, voćari doline Neretve ove sezone se ne oglašavaju ni po pitanju vremenskih prilika, a ni po pitanju plasmana i cijena.

Jedna od vodećih vrtki u voćarstvu, Dominant iz Gabela Polja kod Čapljine, u dolini Neretve ima svoje nasade.

Radnici su trenutno na ''sporednim zadacima'' - orezivanju mladih nasada, pljevidbi i čišćenju od korova, javlja Radio Čapljina.

Kata Jozanović, voditeljica voćnjaka, kaže: ''U posljednje vrijeme vršimo najviše berbu jabuka, ali ovih dana radimo na pripremi rasadnika za kalemljenje, čišćenje, kosidbu. Ove godine možemo se pohvaliti prinosom rasadnika loze, prijem loze je sigurno 95 posto. Bili smo jako pažljivi prilikom kalemljenja, pa je prijem savršen''.

Dodaje kako je ove godine berba jabuka počela desetak dana ranij.

''Imamo dosta sortimenta ranijih sorti. Akšam prvi dođe krajem lipnja i početkom srpnja, onda dolazi sammarred, krajem srpnja, a početkom kolovoza bere se sorta gala. Još imamo tri sorte, to su zlatni delišes, koji smo počeli brati, granny smith i na kraju pink lady koja se bere koncem studenoga. Sorte beremo sukcesivno kako dozrijevaju, do sada nismo imali većih problema s plasmanom'', ističe Kata.

Zanimljivo, u voćnjaku su sve zastupljenije ljetne sorte jabuka, koje potiskuju i druge doskora u voćnjaku, prisutne kulture, u prvom redu breskve i nektarine. Razlog je lakši plasman, pa i cijena koja je u ljetnim mjesecima povoljnija. Što se, pak, tiče najpopularnije sorte, vizualno najljepše pink lady, baš i nije tako popularna kod voćara, razlog je tri mjeseca kasnija berba, a time i veći troškovi održavanja.

Ni cijena nije stimulativna u odnosu na ljetne sorte, a rizik zbog vremenskih (ne)prilika također raste. Uglavnom sudeći po primjeru ovoga voćnjaka, na jugu Hercegovine su ljetne sorte rentabilnije i sve zastupljenije.

Treba svakako istaknuti kako je značajan izvoz ranih sorti jabuka iz voćnjaka juga Hercegovine u Rusiju. Podsjetimo kako je Ruska Federacija prije mjesec i pol ukinula zabranu izvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine u Rusiju, što je obradovalo sve domaće voćare jer im se ponovno otvorilo ogromno tržište.

Ruska Federacija bila je zabranila uvoz jabuka iz BiH, nakon što su utvrđene nepravilnosti u radu jedne kompanije iz Bijeljine koja je vršila reeksport, odnosno jabuke prvo uvezla iz Poljske, a zatim ih izvezla u Rusiju. Sitni švercerski interesi mogli su ugroziti cijelu ovu kulturu u BiH.

Inače, tvrtka Dominant iz Gabela Polja jedna je od vodećih u voćarstvu doline Neretve, gospodari dvadesetak hektara voćnjaka u Nerezima, pokraj Čapljine.

Zanimljivo, u vremenima kada se malo ulaže u vinogradarstvo, ova tvrtka na području općine Ljubuški podiže vinograd površine dvadeset hektara, što je pravi presedan u uvjetima kada se grožđe masovno uvozi.

Kopirati
Drag cursor here to close