Čapljina

Stanovnici Višića sami će upravljati sustavom odvodnje i navodnjavanja

Ivan Merdžan iz službe poljoprivrede i zaštite okolišta općine Čapljina, kaže da se radi o negdje o oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na kojemu će se upravljati vodama.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 05. 2018. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Višićima, naseljenom mjestu kod Čapljine, održana je osnivačka skupština Udruge ''Višićka kaseta'', čijim je osnivanjem pokrenut jedan od najvećih projekata na ovom području, kada je u pitanju poljoprivreda.

Radi se o infrastrukturnom projektu vrijednosti između 8 i 10 milijuna KM, koje se planiraju uložiti u sustav navodnjavanja i odvodnje višićke kasete, odnosno višićkog, čeljevskog i gnjiliškog polja.

Ivan Merdžan iz službe poljoprivrede i zaštite okolišta općine Čapljina, kaže da se radi o negdje o oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

''Od toga 390 hektara otpada na Vita Vi, 210 hektara na Plantaže, te oko 500 pripada malim poljoprivrednim proizvođačima. Dakle to je višićka kaseta, odnosno površine višićkog, gnjiliškog i čeljevskog polja'', rekao je Merdžan.

Kako je navedeno na osnivačkoj skupštini, sukladno projektu crpna stanica nalazit će se na Neretvi blizini višićke pošte, glavni cijevovod ići će kroz glavnu višićku ulicu, gdje će biti urađeno račvanje prema Gnjilištima, Krupi i stadionu Čaeri.

''Općina čapljina zajedno sa Svjetskom bankom već par godina radi na ovom projektu. Trebalo je malo više vremena jer je trebalo izlobirati da Općina Čapljina i ovaj lokalitet uđu u taj program Svjetske banke koja na značajan način pomaže ovaj projekt. Kada smo prezentirali ono što imamo ovdje i izlobirali neke ljude, Svjetska banka je prihvatila Čapljinu kao partnera, a mi smo kao lokalna vlast odabrali Višićku kasetu za provedbu ovog projekta navodnjavanja i odvodnjavanja'', poručio je okupljenima načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNŽ Donko Jović kaže kako je ovo ''preozbiljan projekt i važno je da se implementira kako je zamišljen, a on će kao takav dati pozitivan primjer svim ostalim projektima koji bi se trebali događati u općini Čapljina''.

Za predsjednika Upravnog odbora udruge ''Višićka kaseta'' izabran je Marijan Brajković. U Upravni odbor kao predstavnik Višića izabran je Vinko Barić, za predstavnike Gnjilišta izabrani su Ivan Merdžan i Krešo Krešić, predstavnik Čeljeva je Zvonimir Nogolica, a predstavnici Općine su Mišo Maslać i Toni Falak, dok su predstavnici Agroherca i Farme krava Anđelko Lončar i Mijo Mijić.

Nadzorni odbor čine Marko Matić, Željko Brajković i Ivica Buljubašić, a Odbor za navodnjavanje čMartin Ljiljanić, Mišo Jovanović i Vlatko Maslać.

Kopirati
Drag cursor here to close