Novi način uzgoja

Čapljina: Prodaju rajčice u posudi, na balkonu rodi i do 4 kg

Nekolicina je za sezonu pripremila novu ponudu, rasadnice u posudama. Takve presadnice imaju višestruku prednost, ne treba čekati obradu zemlje, one rastu, a kupci ih mogu presaditi u zemlju, u veće posude.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 31. 05. 2019. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kišoviti svibanj unio je nemalu nervozu među prodavače presadnica na prilazu veletržnici u Tasovčićima. Već tri mjeseca pod “okupacijom” drže prilaz veletržnici, ali poslom nisu baš zadovoljni. Iza njih su neprospavane noći, a posao im baš ne ide.

Prošle sezone sav ponuđeni sadni materijal rasprodali su do polovine svibnja, ove godine zastoj zbog kiše.  Biljke ne čekaju, rastu i prerastaju, a kad se to dogodi, mogu ih samo baciti.

Nekolicina je za sezonu pripremila novu ponudu, rasadnice u posudama. Takve presadnice imaju višestruku prednost, ne treba čekati obradu zemlje, one rastu, a kupci ih mogu presaditi u zemlju, u veće posude, držati u zatvorenim prostorima, pred kućom, na balkonima, jednostavno i praktično.

''Tko nema zemlje, može ih držati na balkonu, po stablu daju tri, do četiri kilograma i jednoj obitelji nekoliko posuda dovoljno je za sezonu. Ovo je sorta optima jabučar rani. Na balkonu rodi tri do četiri kilograma, a u plasteniku pet do šest'', tvrdi za Večernji list inventivni Slavko Jurić, povrtlar iz Višića kod Čapljine.

Na opasku koliko treba zametnutim plodova da sazru nastavlja: ''Za 20-ak dana bit će zrele rajčice. Kupiš nekoliko komada, ne treba ti ni trgovina ni tržnica. Dobro bi ih bilo prebaciti u veće posude ili na njivu i doći će ranije mjesec, mjesec i pol dana od ostalih. Kažem, dobro ih je presaditi da budu veće i jače stabljike, tada će plodovi biti veći. Treba samo malo želje i volje, pa imaš svoje pri ruci''.

Slavko nudi za tri marke komad, prodajom tog dijela asortimana je zadovoljan.

''Imali smo oko tisuću komada, dosta smo ih prodali, ustvari, prodaja je pri kraju, ljudi su lani probali, ove godine isto uzimaju, pokazalo se dobrim'', kaže Slavko.

''Treba ranije početi, prebaciti u posude. To se radi iza Nove godine, a onda drži u plasteniku s grijanjem prva tri mjeseca, pa i četvrti. Danas se moraš snalaziti Cijena je prilagođena kupcima, tri marke, skoro da se ne isplati prodavati ih. Nije lako danas paru izbiti, moraš se snalaziti'', zaključuje Slavko.

Kopirati
Drag cursor here to close