Ogromne štete

Čapljina: Naselje Svitava pod vodom, mještani tuže Elektroprivredu HZHB

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 14. 03. 2018. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velike muke snašle su proteklih dana stanovnike čapljinskog naselja Svitava, u kojemu se inače nalazi i Crpna hidroelektrana Elektroprivrede hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Naime, kako su našem novinaru kazali mještani, od subote je veći dio naselja u potpunosti potopljen.

Nastradale su poljoprivredne kulture koje su već bile zasađene, a zemlja je pretrpjela štetu koja će donijeti i daljnje probleme, jer nije moguće saditi kulture za koje tek dolazi vrijeme, i to barem sljedećih mjesec dana.

Foto: Bljesak.info / Poplava u Svitavi nanijela je velike štete u poljoprivredi

Kako su za Bljesak.info rekli mještani, upravo zbog ove problematike održan je i sastanak Mjesne zajednice, na kojemu je zaključeno da će mještani koji su oštećeni ići u pojedinačne tužbe prema Elektroprivredi HZHB.

''Ovo je već peti put u posljednjih par godina da se ovo događa, da su naše poljoprivredne kulture potopljene i da mi trpimo veliku štetu. Oni u EPHZHB vrlo dobro znaju kakve su kote vode u Trebinju i Popovu polju, i da se imalo pazilo ovo se moglo izbjeći, no njih očito nije briga'', kažu ogorčeni mještani dok s njima obilazimo potopljena zemljišta.

Tvrde kako su odmah nakon izlijevanja vode zvali odgovorne u Elektroprivredi HZHB, ali kako nisu naišli na razumijevanje.

''Njih nije briga, rekli su nam 'Mi moramo pustiti vodu, neka tone a vi tužite, jer više vrijedi sat proizvodnje nego potopljeno voće i povrće''. Mi to razumijemo, ali neka nam onda daju pola zarade od tog sata, ali naravno da oni to ne žele'', dodaju mještani.

Dodaju kako je barem pedeset posto ljudi do sada nastradalo, a kako je ostalih pedeset posto oštećeno, jer je zemlja potpuno neupotrebljiva za sadnju.

''Propao je paradajz i većim dijelom krumpir, koji su bili zasađeni, ali problem je taj što se sad potopljena zemlja ne može koristiti sljedećih mjesec dana, pa smo oštećeni i za kulture koje smo tek trenali posaditi, poput kupusa...'', ogorčeni su mještani.

Ipak, misle da se rješenje može i mora naći te da prostora za dogovor postoji, ali su ogorčeni jer su, kako sami kažu, ''obranili ovo postrojenje EPHZHB 1991. godine''.

Foto: Bljesak.info / Poplava u Svitavi nanijela je velike štete u poljoprivredi

''Ma neka oni nas potope, ali neka nas za to i obeštete. Na kraju krajeva, mi smo obranili ovu hidroelektranu 1991. godine u radu, spasili smo sve od pljačke i devastacije, i ovo što se danas događa nam je hvala. Umjesto da nam pomognu, oni nas tjeraju da se odavde iselimo. Neka nam daju posao, neka nas zaposle, pa neka potope sve, jer nam onda poljoprivreda nije bitna za opstanak'', kažu mještani.

Direktora Elektroprivrede HZHB pozvali su da dođe u Svitavu i vidi stanje na terenu, te da se uvjeri kako postoje stvari u koje se može uložiti, poput škole, crkve, cesta...

''Neka dođu i neka se uvjere. Selo je najviše i nastradalo u ratu radi ove hidroelektrane koja je bila meta raketiranja, pa su granate završavale u crkvi, školi, itd., koje su i danas oštećene'', zaključili su naši sugovornicim, dodajući kako će svi oštećeni ići u privatne tužbe protiv EPHZHB.

Ostaje vidjeti kakva će biti reakcija Elektroprivrede HZHB, ali mještani, barem prema onome što su rekli za Bljesak.info, ne nadaju se razumijevanju i pomoći nadležnih. 

 
Kopirati
Drag cursor here to close