Problemi u poljoprivredi

Čapljina: Izvoz više od milijun presadnica lubenice ovisi o stanju sa koronavirusom

O stanju s zarazom koronavirusom ovisi izvoz više od milijun presadnica lubenice iz Čapljine širem Europe,
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 03. 2020. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da se pandemija koronavirusa uključila u našu svakidašnjicu ilustrira primjer čapljinske tvrtke ''Adria Histhil'' iz Gabele, vodećeg proizvođača presadnica povrća u BiH, pa i šire.

Govoreći o tekućoj sezoni i izazovima koje sa sobom pandemija loronavirusa nosi agronom Ivica Borovac, voditelj službe prodaje, za Radiopostaju Čapljina je rekao kako sada kreće glavni dio sezone, taj lubeničarski dio.

''Kreće sadnja od 1. travnja do 1. svibnja, kada trebamo otpremiti preko 50 kamiona i tegljača sadnica za zemlje u okruženju. To je tzv. pik sadnja na otvorenom polju ili malim niskim tunelima. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati, jer firme s kojima radimo su imale vozače u zadnjih sedam do deset dana u zemljama koje nisu velika žarišta tipa Nizozemske, Belgije, Mađarske, ali svejedno pri povratku u BiH dobiju formular, od njih se traži karantena. Imali smo situaciju da su neke vozače provjeravali iz matičnih policijskih stanica, odnosno tražili fizički dokaz da vozači poštuju izolaciju. Sezona nam ide jako dobro, kapaciteti su puni, kupci su zadovoljni, ali evo sad je ovo tako da kažem viša sila, izvanredna situacija, a nama lubenica dolazi. Nadam se da će se s toplim danima pandemija primiriti, same karantene, prevencija mislim da su dobre“, kaže Borovac.

Naglašava da bi bilo normalno da transportni promet funkcionira bez zastoja, prvenstveno hrana i lijekovi, te robe i usluge.

''Naravno, uz maksimalni oprez vozača, ne izlaziti iz kamiona pridržavati se uputa, sa za njih kraćom karantenom od nekoliko dana. Ukoliko nema simptoma da je vozač slobodan da može raditi određenu dionicu , bez ulaska u žarišna mjesta. Mislim da bi to bilo prirodno i normalno, realno razmišljajući, ali evo nismo vlast, govorim čisto iz pozicije svoga posla. Jasno na prvom mjestu je zaštita ljudi i njihovog zdravlja, ali mora se i jesti, zato bi trebalo uspostavi nesmetani transport roba i usluga. Ne moramo ići nigdje, zaboravimo izlete i more, ali proizvodnja hrane ne bi smjela doći u pitanje''.

Blokade bi, kaže, za njih mogle biti veliki problem.

''Za nas bi bio veliki problem ukoliko na vrijeme ne bi mogli isporučiti presadnice lubenica, presadnice bi prerasle i propale, čist gubitak, kojeg je teško nadoknaditi. Međutim, bio bi to veliki problem i za naše kupce, koji su pripremili zemlju čekaju isporuku, pa sada da u sezoni ostanu bez presadnica za njih bi to također bila katastrofa, ostali bi bez jedne sezone. Hoću reći situacija je zaista složena, sada malo što zavisi od nas kao i naših kupaca'', dodaje.

Dakle, na ovom mikro primjeru, iz agrara, može se zaključiti kako je ne samo poslovanje jedne tvrtke, nego i firmi srodnih djelatnosti u okruženju, u međusobno zavisnom odnosu.

Za sada se broje zaraženi i mrtvi, ali očito će se morati posveti računa i o prometnim koridorima.

Kopirati
Drag cursor here to close