Proljeće nije išlo na ruku

Proizvodnja jagoda u Hercegovini: Rod podbacio, sezona branja kraća

Radivoje Orbović iz Klobuka kod Trebinja, očekuje da će sa oko 4.000 sadnica ubrati dvije i po do tri tone jagoda.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 05. 2018. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačkim proizvođačima jagoda proljeće nije išlo na ruku. Rod je na nekim parcelama podbacio, a česte temperaturne oscilacije utjecale su i na kvalitetu roda. Izvjesno je da će i sezona branja biti kraća.

Radivoje Orbović iz Klobuka kod Trebinja, očekuje da će sa oko 4.000 sadnica ubrati dvije i po do tri tone jagoda.

S obzirom da je parcela na nadmorskoj visini od oko 550 metara, jagoda je prispjela za branje tek prije deset dana, javlja RTRS.

Branje i plasman za kupce u Trebinju su u jednom danu.

"Ako je čovjek nezaposlen, može od ovoga solidno da živi, i na ovakvoj parceli može da dobije dobar prihod", kaže Radivoje Orbović iz Klobuka kod Trebinja.

Cijena po kilogramu kreće se od četiri do pet KM. Zbog većih ulaganja u proizvodnju, i obaveza u toku sezone branja, velikih parcela nema.

Zbog ograničenih količina, otkup jagoda nije potreban, tvrde proizvođači. Nedostajuće količine, koje se dovoze uglavnom sa čapljinske veletržnice, smanjuju cijenu jagode ovdašnjih proizvođača.

"Sada je u Čapljini cijena jagode padala i do 1,5 KM, i u rangu je mladog krumpira. Cijena proizvodnje jednog kilograma jagoda kreće se od 1,5 do 1,7 KM", pojašnjava Јeremije Lojpur iz trebinjskog sela Župa.

Što zbog varljive cijene i troškova proizvodnje, što zbog klimatskih neujednačenosti, o proširenju površina pod jagodama, malo tko razmišlja.

Uslijed čestih kiša u vrijeme zrenja, na pojedinim parcelama rod je podbacio i do pedeset posto. Zbog skraćene sezone, berba jagoda na nižim nadmorskim visinama, mogla bi biti završena do kraja svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close