Istekli svi rokovi

Bosni i Hercegovini prijete nove blokade i prosvjedi poljoprivrednika

Neminovno je da će poljoprivrednici u ponedjeljak i službeno policiji najaviti prosvjede, ne samo prosvjede, to će biti blokade prometnica i graničnih prelaza
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 12. 2018. u 19:15 Bljesak.info
Istekao rok za isplatu zaostalih poticaja

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I petak je istekao rok za isplatu zaostalih poticaja koji su krajiški poljoprivrednici dali federalnom resornom ministru Šemsudinu Dediću.

Zbog toga bi se već naredni tjedan ovaj dio BiH mogao suočiti s blokadama graničnih prelaza i prosvjednika, prosvjedima poljoprivrednika.

Poticaji nisu isplaćeni, kažu poljoprivrednici. Poticaji će biti isplaćeni-tvrde u Federalnom ministarstvu poljoprivrede. Rezultat ovakvih razgovora su najave radikalnijih mjera.

Ministarstvo ne poštuje rokove

''Nisu ispoštovali naše zahtjeve i počeli s uplatom dugovanja iz 2018. i neminovno je da ćemo u ponedjeljak i službeno policiji najaviti prosvjede, ne samo prosvjede, to će biti blokade prometnica i graničnih prelaza'', kaže Dževahir Babić, predsjednik Skupštine Udruge farmera “Krajina” Cazin.

Ovakav scenarij najavljen je još prošli tjedan u Tomislavgradu na sastanku predstvanika poljoprivrednika iz cijele Faderacije BiH.

''Nismo ni za kakve blokade, a granica pogotovo. Nisu građani krivi što poljoprivrednici nisu dali poticaje, imaju institucije koje se trebaju blokirati'',  poručio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH.

Urgencija za isplatu poticaja prema Federalnom ministarstvu poljoprivrede prošli tjedan je upućena i iz Vlade USK-a. Kažu, prosvjedi će najviše naškoditi Krajišnicima koji rade izvan BiH, jer dolaze novogodišnji praznici, pa čekanje na granicama za ove ljude je najgora opcija.

Ulje na vatru

''Predstavnike poljoprivrednika smo zamolili da to ne rade jer Unsko-sanski kanton ima problem migrantske krize, da ne dolijevamo ulje na vatru'', ističe Ilfad Medić, savjetnik premijera USK-a za Federalnu.ba.

Iz Ministarstva poljoprivrede Federacije BiH dolazi kratko priopćenje:

Unos u Trezor preostalih poticaja za poljoprivredu za sve osnovane zahtjeve iz ove godine započeo je danas. Početak isplata očekuje se u narednih 15 dana, a sve isplate za poticaje u poljoprivredi iz ove godine realizirat će se najkasnije do 15. 1. 2019. godine.

A ministar poljoprivrede Federacije BiH, Šemsudin Dedić od jučer je poslanik u Parlamentu BiH, pa se i postavlja pitanje-da li će problem isplate zaostalih poticaja, čekati novog federalnog ministra?

Kopirati
Drag cursor here to close