Kombinacije

Biljke koje trebate posaditi kraj rajčice da dobijete više plodova

Rajčica i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu. Bosiljak odbija štetnike rajčice, jača njezinu otpornost na biljne bolesti i povećava urod rajčice
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 25. 05. 2019. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pored svake sadnice rajčice poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka. Berete li redovno vrhove bosiljaka, razgranat će se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvijet.

Prema iskustvima biovrtlara i neven na rajčicu djeluje kao prirodna zaštita te pospješuje njezin urod. Neven je ujedno i  ljekovita biljka. Dobar susjed rajčicama je i češnjak koji odbija crvenog pauka (koprivinu grinju).

Pored rajčice dobro je saditi i niski grah ili crni azuki-grah jer grahorice fiksiraju dušik u tlu i čine ga dostupnim korijenju rajčice te tako služe kao prirodno gnojivo. Visoki grah i grašak ipak ne treba saditi kraj rajčica jer se može zaplesti oko nje i zagušiti je. Mrkva povoljno djeluje na rajčice, no posađena ispod njih stvorit će sitnije korijenje, prenose 24sata.hr.

Loši susjedi rajčicama su krumpir, krastavci i komorač jer izlučevine njihova korijenja negativno djeluju na rast rajčice. Rajčica je podložna i sličnim bolestima kao krumpir i kukuruz, stoga bi te biljke trebalo saditi podalje.

Rajčicu ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke natječu za hranjiva. Ispod rajčica dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, korabicu, rotkvu, špinat, peršin,  poriluk ili kupusnjače - tako ujedno se bolje iskorištava prostor oko rajčica koje rastu u visinu.

Kopirati
Drag cursor here to close