Strožije kontrole

BiH se obvezala kako će Rusiji slati popise izvoznika robe

Izvoz voća i povrća u Rusiju bit će puno strožije kontroliran nego do sada.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 09. 04. 2018. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protokolom je regulirano kako će bh. strana vršiti dobrovoljnu registraciju izvoznika i proizvođača proizvoda visokog fitosanitarnoga rizika za Rusku Federaciju i slati popise ruskoj strani - objasnili su iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Također su istaknuli kako je Uprava središnje odgovorno tijelo za zaštitu bilja u BiH, ali i za suradnju i razmjenu informacija s međunarodnim službenim tijelima i organizacijama iz oblasti zaštite bilja, piše Večernji list BiH.

Posebice su naglasili kako su neke od značajnih aktivnosti Uprave u prethodnom razdoblju bile aktivnosti u vezi s izvješćem Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije o rezultatima posjeta njezina izaslanstva BiH u kolovozu 2016. godine.

Podsjetili su kako je, u kontekstu tog izvješća, 20. listopada 2016. potpisan protokol za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnoga rizika.


S tim u vezi, naveli su institucije koje vrše spomenutu registraciju, a to su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, Federalno ministarstvo poljoprivrede i Odjel za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade Distrikta Brčko BiH.

''Nakon njihove provjere, popunjene obrasce dostavljaju Upravi koja unosi podatke o registriranim izvoznicima i proizvođačima u jedinstvenu tablicu i o tome izvješćuje Federalnu službu za veterinarski i fitosanitarni nadzor'', kazali su te napomenuli kako je u tijeku registracija izvoznika i proizvođača proizvoda visokog fitosanitarnog rizika u Rusku Federaciju, kao i da je do sada registrirano 30 izvoznika.

Istaknuli su kako je sustav uspostavljen s Federalnom službom, kroz koji se svaka pošiljka voća i povrća iz BiH najavljuje Ruskoj Federaciji, i dalje obvezujući. To znači da Uprava, preko službenih e-adresa Federalne službe, verificira svaki fitosanitarni certifikat izdan od fitosanitarnih inspektora inspektorata entiteta i Distrikta Brčko.

Upozoravali su i na to da Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, u suradnji s nadležnim tijelima entiteta i Distrikta Brčko BiH, u kontinuitetu radi na usklađivanju zakonodavstva BiH s onim EU te da su u donesene fitosanitarne propise ugradili odredbe iz smjernica i odluka EU iz oblasti zaštite bilja. 

Kopirati
Drag cursor here to close