Politika umjesto motike

BiH ostaje bez europskog novca za poljoprivredu

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Nezavisnim novinama je rekao da još RS nije usvojila taj dokument, te da se čeka odgovor Vlade.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 11. 2017. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja nije usvojila strategiju za ruralni razvoj i neizvjesno je da li će biti ispoštovan krajnji rok do kraja godine, objavile su Nezavisne novine koje navode kako u Delegaciji EU kažu da će BiH, ukoliko dokument ne bude usvojen do kraja ove godine, ostati bez sredstava iz europskih fondova za pomoć poljoprivredi.

"EU je spremna da započne s radom na stvaranju podrške koja bi se prvenstveno mogla dati poljoprivrednicima, privatnom sektoru iz oblasti poljoprivrede i ruralnim zajednicama. Ovo će se obaviti sa svim relevantnim akterima na odgovarajućim razinama. Međutim, značajna podrška EU koja je pod razmatranjem će postati dostupna samo ukoliko se vlasti u BiH dogovore i usvoje strateške dokumente do kraja 2017. godine", izjavila je Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU. Dodala je da EU prepoznaje rad entiteta koji koordinira Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u izradi strateškog plana ruralnog razvoja BiH.

"Ovaj strateški dokument je važan instrument za poboljšanje konkurentnosti BiH u ovom sektoru i odgovarajućim podsektorima", navela je.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Nezavisnim novinama je rekao da još RS nije usvojila taj dokument, te da se čeka odgovor Vlade.

"Ako dokument ne bude usvojen, šteta će za BiH, ali i za RS, biti doista dugoročna. Svake godine ćemo izgubiti najmanje 30 milijuna eura, a ako strategiju ne usvojimo do kraja godine, sljedeća prilika će biti najranije 2021. godine", rekao je Šarović. Istaknuo je da će BiH u tom slučaju biti jedina zemlja u regiji koja ne povlači nikakva europska sredstva za ovu oblast.

"Samo pogledajte Srbiju, koja po tom osnovu dobiva 175 milijuna eura, plus brojna druga sredstva. Brčko distrikt, FBiH i svih deset kantona su dali suglasnost", rekao je Šarović.

Ranije je Zoran Tegeltija, ministar financija RS, rekao da Republika Srpska nije protiv da ona bude usvojena, ali uz uvjet da bude postignut dogovor na razini entiteta.

"Tu nema nikakvih problema što se tiče RS. Usvojili smo nekoliko zajedničkih strategija, koje podrazumijevaju da svaki od entiteta usvaja strategiju i da se na razini zajedničkih institucija formira jedna koja predstavlja sublimaciju te dvije, pa tako treba biti i u ovom slučaju", rekao je Tegeltija i dodao da za svaku strategiju moraju koalicijske partnere iz FBiH i zajedničkih institucija vratiti na usuglašeni mehanizam njihovog usvajanja.

"Nije problem u strategiji koju je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede RS, već način na koji se kreira zajednička strategija na razini BiH", rekao je tada Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close