Sastanak Šarović - Bo

BiH na pragu pristupa kineskom tržištu meda, mlijeka i mliječnih prerađevina

Na konferenciji je planiralo potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i Kine u oblasti veterinarstva, što bi omogućilo izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište, u kratkom roku.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 04. 2018. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se u petak s veleposlanicom Kine u BiH Chen Bo, u cilju završnih priprema Konferencije ministara zemalja 16+1, koja će se ove godine održavati od 3. do 5. srpnja u Bugarskoj.

Na konferenciji je planiralo potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i Kine u oblasti veterinarstva, što bi omogućilo izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište, u kratkom roku. Također, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unaprijeđuje suradnju između dvije zemlje u oblasti turizma, pogotovo nakon ukidanja viznog režima.

''BiH ulazi u završnu fazu priprema, i u tom smislu se očekuje da do summita počne gradnja Blok 7 TE Tuzla'', istaknuo je na sastanku ministar Šarović, dodajući da je usaglašen Memorandum o razumijevanju s kineskim državnim osiguravajućom korporacijom Sinosure.

Istaknuta je dosadašnja dobra suradnja s brojnim kineskim kompanijama te su najavljeni značajni poslovi na izgradnji i rekonstrukciji cestovne i željezničke infrastrukture, energetskih objekata i drugih značajnih investicijskih projekata u BiH.

Kao jedan od uvjeta za proširenje suradnje, navedena je i potreba otvaranja pregovora o civilnom zrakoplovstvu, unaprijeđenju sustava plaćanja i drugim aktivnostima koje su planirane u ovoj i sljedećoj godini.

Pri tome, posebno mjesto zauzima suradnja u okviru platforme zemalja 16+1, koja nudi mogućnosti ne samo unaprijeđenja trgovinske i gospodarske suradnje BiH s Kinom, već i s 15 drugih zemalja središnje i istočne Europe, članica ove organizacije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close