Povećan izvoz

BiH bilježi rekorde: Izvezeno voća i povrća u vrijednosti od 34 milijuna KM

Šarović je rekao kako BiH ima potencijal za unapređenje energetske efikasnost
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 10. 2017. u 18:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima značajan potencijal za unapređenje energetske efikasnosti, potrošnja energije po jedinici BDP-a koja je jedan od najvažnijih energetskih pokazatelja zemlje, u BiH je skoro 2,5 puta veća od svjetskog prosjeka, istaknuo je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović obraćajući se sudionicima međunarodnog energetskog foruma ''Ruski energetski tjedan'' u Rusiji.

 Naglasio je neophodnost uvođenja planiranih mjera energetske efikasnosti i značaj podrške i suradnje sa zemljama članicama EU, i s Rusijom.

 U cilju osiguranja neophodne podrške Rusije za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) Šarović se, tijekom boravka u Moskvi, susreo s Gruzdevom Alexejom Vladimirovićem zamjenikom ministra ekonomskog razvoja Rusije i glavnim pregovaračem Rusije za pristup trećih zemalja WTO Medvedkom Jurjevičem.

 Nakon sastanka, izrazio je zadovoljstvo zbog vidnog napretka u pregovorima i spremnosti ruske strane da značajno revidira svoje prvobitne zahtjeve.

 Sastanak je održan i s Ruskom federalnom upravom za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor (Rosseljhoznadzor). Konstatirano je da, nakon otklanjanja prošlogodišnjih prepreka, izvoz voća i povrća iz BiH ide nesmetano i da se u 2017. godini očekuje rekordan izvoz od preko 50 milijuna KM.

 Za prvih sedam mjeseci izvezeno je voća i povrća u vrijednosti od 34 milijuna KM što je za 15 posto više nego u cijeloj 2016. godini. Od BiH se očekuje da što prije otkloni uočene nedostatke na farmama i izvoznim objektima da bi sljedećih mjeseci dobila dozvolu za izvoz mesa i hrane životinjskog porijekla u Rusku Federaciju. U cilju realizacije ove važne obaveze, dogovoreni su precizne aktivnost i rokovi, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U sklopu posjete ministar Šarović će posjetiti i bosanskohercegovačke gospodarstvenike koji su angažirani u Rusiji, te vodeće ruske distributere lijekova i farmaceutskih sredstava.

''Ruski energetski tjedan'' je najveći energetski samit ove vrste u svijetu, koji je otvorio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i na kome su prisutni lideri zemalja najvećih proizvođača nafte, plina i drugih energenata. Cilj ovog događaja je predstavljanje potencijala razvoja međunarodne suradnje na polju energetike, razvoj svjetskog energetskog sektora, kao i velikih gasnih projekata i širenje nekih od njih, kao što je takozvani turski tok.

Kopirati
Drag cursor here to close