Odobren izvoz

Naša jaja za Europu

Ministar Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za bh. peradarastvo ali i cijelu prehrambenu industriju.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 10. 07. 2019. u 13:23 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosni i Hercegovini odobren je izvoz jaja za preradu na tržište Europske unije. Na sjednici Stalnog odbora za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uvjete uvoza Europska komisija dala je ''zeleno svjetlo'' za početak izvoza i ove vrste hrane iz naše zemlje u EU, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za bh. peradarastvo ali i cijelu prehrambenu industriju. 

''Nakon naših višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Europske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije. Do sada se naime, u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz Bosne i Hercegovine.  Ovim smo i taj problem otklonili i proizvođači kompozitnih proizvoda kao što su tjestenine, pekarski proizvodi i slično, sada mogu nesmetano izvoziti'', rekao je.

Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište Europske unije, uslijedit će u sljedećim tjednima.

Nakon dobivanja dozvole za izvoz jaja za preradu, navode, planirano je i upućivanje zahtjeva za  dobivanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, a preduvjet je odobrenje plana kontrole salmonele.

Odobrenje izvoza konzumnih jaja također se očekuje do jeseni, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih trgovine i ekonomskih odnosa.

Kopirati
Drag cursor here to close