Domaća kasni

Albanska rajčica zavladala Hercegovinom

Strelovit napredak albanskog povrtlarstva potaknut je velikim ulaganjima u talijanskog i austrijskog kapitala, a zbog blaže klime njihovo povrće i onako, dozrijeva mjesec dana prije hercegovačkog.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 17. 05. 2019. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povrtlari su se ove potrudili da neke vrste povrća – crveni, a posebice bijeli luk, pa i paprike iz grijanih plastenika probiju uobičajene rokove, odnosno na tržište stignu ranije od uobičajenih termina.

Poranili su i rani krumpiri, a unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, nisu omanule tikvice i krastavci, ali na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima, samo nema nje – rajčice, kraljice povrća, koja se po botaničkim svojstvima – nastaje iz oplođenog cvijeta, može smatrati i voćem.

Bilo kako bilo kraljice povrća neće još skoro biti u većim količinama, pa se Marijan Brajković, direktor Poljoprivredne zadruge ''Matica'' iz Višića, pribojava hoće li zrelih plodova biti dovoljno do 24.svibnja, kada će se u Mostaru održavati sajam braniteljskih zadruga, javlja Radiopostaja Čapljina.

Međutim, ako nema domaćih ima uvoznih rajčica koje u dolini Neretve zovu kavadama. Za razliku od razdoblja prije petnaestak godina kada su se uvozile iz Italije i Španjolske, zatim prije desetak godina iz Turske, sada tržištem vlada rajčica iz obližnje Albanije.

Tek kad se pogleda ambalaža prikladne kartonske kutije od nekoliko kilograma, umjesto naših gajbi postaje jasno da su nas i Albanci u povrtlarstvu prešišali.

Cijena lijepih crvenih plodova na veliko, je 2 KM za kilogram. Jasno da je po toj cijeni albanskim povrtlarima koji su također imali problema s nešto jačom zimom nego inače, te bolestima zbog povećane vlažnosti, zajamčena zarada.

Uglavnom, dojam je da će, dok stignu domaće, Albanci pokupiti kajmak.

Inače, strelovit napredak albanskog povrtlarstva potaknut je velikim ulaganjima u talijanskog i austrijskog kapitala, a zbog blaže klime njihovo povrće i onako, dozrijeva mjesec dana prije hercegovačkog.

Kopirati
Drag cursor here to close