Niz mjera

Šarović zatražio sankcioniranje odgovornih zbog prekida izvoza jabuka u Rusiju

Ministar Šarović je rekao da se tijekom dana nastavljaju razgovori na ovu temu sa nadležnim entitetskim institucijama, a očekuje se skoro zakazivanje sastanka sa ruskom stranom.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 01. 2018. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, održao je tijekom dana hitne konsultacije s nadležnim tijelima u povodu uvođenja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusku Federaciju, koja stupa na snagu danas.

Ministar Šarović je istaknuo da su zloupotrebe u trgovini voćem s Ruskom Federacijom, od strane bosanskohercegovačke kompanije i inspekcijskih organa, izravna posljedica lošeg sustava kontrole kojeg je nužno hitno unaprijediti kako bi bio efikasan da slične slučajeve brzo prepoznaje, rješava i sankcionira.

"Kako bi spriječili dalje zloupotrebe i velike štete za poljoprivredni sektor koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utiču na kredibilitet i ugled Bosne i Hercegovine zatražio sam, od nadležnih institucija, da odmah unaprijede sustav registra izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju kao i podignu na veći nivo odgovornosti fitosanitarne inspekcije koje izdaju fitosanitarne certifikate, kao i Gospodarskih komora koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda.

Slične upute dao sam i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH. Ponovni povratak na rusko tržište bit će težak i on, prije svega, zavisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i sproveli. U tom smislu zatražio sam pokretanje odgovornosti i sankcioniranje odgovornih u ovom konkretnom slučaju, a obzirom da se radi o ozbiljnim zloupotrebama i krivotvorenjima javnih isprava smatram nužnim angažiranje i drugih nadležnih organa", istaknuo je ministar Šarović.

Ministar Šarović je rekao da se tijekom dana nastavljaju razgovori na ovu temu sa nadležnim entitetskim institucijama, a očekuje se skoro zakazivanje sastanka sa ruskom stranom, priopćeno je iz Ureda za informiranje ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close