Nastavak pomoći

Poljoprivrednicima u HNŽ-u osigurana potpora

Podsjetio je na to kako je Ministarstvo provelo sve postupke za dobivanje federalnih poticaja, za što je na području Županije od 2014. do 2017. godine dodijeljeno više od 19 milijuna KM.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 03. 2018. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada je protekle godine prvi put osigurala županijske poticaje u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji. Sredstvima u ukupnom iznosu od 900.000 KM potaknuli smo podizanje novih nasada šljiva, maslina i vinograda, pčelarstvo, te subvencionirali nabavu novih motokultivatora i priključaka. Također, osigurali smo potporu proizvođačima popularnih kultura u hercegovačkom podneblju, kao što su: grožđe, smilje i maline, proizvođačima povrća u plastenicima, presadnica povrća i ljekovitog bilja. U ovoj godini smo nastavili te poticajne aktivnosti i za njih osigurali 1.300.000 KM“, kazao je na današnjoj press-konferenciji Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ.

Podsjetio je na to kako je Ministarstvo provelo sve postupke za dobivanje federalnih poticaja, za što je na području Županije od 2014. do 2017. godine dodijeljeno više od 19 milijuna KM.

''S ciljem stvaranja povoljnog ambijenta i mogućnosti za razvitak i poticaj u poljoprivredi kao temeljnoj gospodarskoj grani, Vlada je, na prijedlog Ministarstva, dala potporu poljoprivrednim sajmovima, manifestacijama i izložbama od značaja za HNŽ, za što je izdvojeno 90.000 KM''.

Govorio je i o projektima za sufinanciranje izgradnje i održavanja vodnih objekata koji se realiziraju iz namjenskih sredstava vodnih naknada, za što je od 2005. do 2017. godine jedinicama lokalne samouprave dodijeljeno 29.000.000 KM. Istaknuo je, također, i projekt rekultiviranja zemljišta, čiji je cilj uređenje i zaštita poljoprivrednog zemljišta, za što je u posljednjih dvije godine izdvojeno 1.000.000 KM, dok se u ovoj godini, zbog radova na izgradnji autocesta, očekuje još značajniji iznos.

Na konferenciji su, uz ministra Jovića, govorili i dr. sc. Perica Bulić, ravnatelj Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i zaštitu bilja, Marinko Pranjić, ravnatelj Uprave za vode  i Amela Alikadić, iz Zavoda za zemljište, ističući značajne pomake koje je Ministarstvo učinilo kada je u pitanju upravljanje i gospodarenje zemljištem, osobito poljoprivrednim.

Naglašena je, također, i uloga savjetodavne službe Ministarstva koja je, zahvaljujući suvremenoj opremi i educiranim stručnjacima, jedna od najboljih u BiH. Zahvaljujući njezinu radu, poljoprivredni proizvođači mogu dobiti najbolje savjete u svezi s uzgojem i zaštitom poljoprivrednih kultura.

Pozvani su poljoprivredni proizvođači koji namjeravaju aplicirati za županijske poticaje da izvrše ažuriranje podataka u Registru poljoprivrednih proizvođača i Registru klijenata najkasnije do 31. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close