Veliki potencijal sajma

Inzko otvorio jubilarni sajam šljive

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je uvijek odličan povod da se istakne značaj poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 30. 08. 2018. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Gradačcu je otvoren 45. Međunardoni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije 'Sajam šljive' na kojem je učešće uzelo 320 izlagača. U prisustvu mnogobrojnih dužnosnika, izlagača i građana Gradačca svečanim presjecanjem vrpce sajam je otvorio visoki predstavnik u BIH, Valentin Inzko, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer Tuzlanske županije Jakub Suljkanović.

Na oko 5000 kvadratnih metara svoje proizvode prezentiraju mnogobrojni izlagači iz BiH i regije.
Visoki predstavnik Valentin Inzko je istaknuo da je Gradačac grad uspješnih i poznatih ljudi, te da je trenutno centar cijele regije za šljivu i prehrambene proizvode.

"Gradačački sajam potpuno je u trendu kada su u pitanju prehrambeni produkti i obrtništvo. U Gradačac sam došao da se nahranim budući da je u pitanju sajam prehrambenih proizvoda. Došao sam da se nahranim optimizmom. Vi ste plemeniti, hrabri, ljubazni i to je karakteristika vaših ljudi.
Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam u prilici da otvorim ovaku izuzetno značajnu manifestaciju kako za Gradačac, tako za Bosnu i Hercegovinu i regiju", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Premijer Vlade Federacije BIH, Fadil Novalić istaknuo je da je sajam kroz godine pretrpio mnogobrojne izmjene, te je preimenovan iz Sajma šljive u Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, što je širi pojam koji danas malo više odgovara vremenu.

Premijer Tuzlanske županije Jakub Suljkanović je istaknuo kako godinama Sajam šljive snažno potiče gospodarski razvoj i rađanja novih poduzeća koja doprinose društvenom razvoju. Prisutnima se obratio i načelnik općine, Edis Dervišagic, koji je izrazio dobrodošlicu sa željom da se gosti i izlagači ugodno osjećaju u Gradačcu.

  / Sa sajma šljive u Gradačcu

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je uvijek odličan povod da se istakne značaj poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

O značajnim iskoracima u razvoju poljoprivrede i otvaranju novih tržišta govorio je zamjenik ministra za vanjsku politiku u Viječu ministara BiH Mato Franjičević. Predsjendik Obrtničke komore FBiH Željko Babić je istaknuo kako su obrtnici pokretač razvoja gospodarstva u Bosni i Hercegovini i da je neophodno povesti više računa o ovom sektoru.

U ime sponzora prisutnima se obratio Ministar gospodarstva Kantona Sarajevo Muharem Šabić, a čestitke u godini jubileja gradačačkog sajma i 50 godina postojanja Petrokemija d.d. Kutina uputio je član Uprave ove kompanije Davor Žmegač. U ime Grada Zagreba, partnera ovogodišnjeg sajma u Gradačcu obratila se pročelnica Gradske uprave za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program. Ovogodišnji 45. međunarodni sajm poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive održava se do 1. rujna u Gradačcu.

Kopirati
Drag cursor here to close