Drugostupanjska presuda

Županijski sud u Mostaru: FUCZ mora isplatiti 55.000 maraka Adisu Sariću

Federalna uprava donijela je odluke kojima upućuje svoje deminerske timove tijekom poplava 2014. godine na teren, iako demineri nikada nisu prošli obuku za ovu djelatnost niti su imali odgovarajuću opremu
Gospodarstvo / Novac | 12. 06. 2021. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Mostaru donio je drugostupanjsku presudu prema kojoj je Federalna uprava civilne zaštite odgovorna za bolest deminera Adisa Sarića, te mu na osnovu nematerijalne štete mora isplatiti 55.678,00 KM.

Općinski sud u Mostaru 5. rujna 2019. godine donio prvostupanjsku presudu, kojom je Federalna uprava civilne zaštite odgovorna za bolest Adisa Sarića. Prema prvostupanjskoj presudi FUCZ je morala Sariću isplatiti 65.330 KM. Međutim, Kantonalni sud u Mostaru u konačnoj presudi, preinačio je to u 55.678,00 KM.

Sve što bi pojeli, povratili bi u masku

Bivši deminer Federalne uprave civilne zaštite Adis Sarić, čistio je životinjski otpad u poplavama 2014. godine u Posavini.

“Naime, radilo se o životinjama krepanim u jednom užasnom stanju. Neke su bile totalno mrtve, druge su bile polužive, a neke su čak bile zgnječene. Još uz to sve je bilo puno izmeta, staja, kokošjeg kravljeg, svinjskog izmeta. Smrad je jednostavno bio toliki da bi se čak čini mi se do 10 kilometara osjetio, jer bi se udaljili da ručamo i jednostavno smrad je vjetar nanosio dalje. Sve to što bi pojeli, ja bi povratio u masku, kao i dosta mojih kolega”, ispričao je Sarić ranije za N1.

Federalna uprava donijela je odluke kojima upućuje svoje deminerske timove tijekom poplava 2014. godine na teren, iako demineri nikada nisu prošli obuku za ovu djelatnost niti su imali odgovarajuću opremu što je utvrdio i Sud.

Prema sudskom iskazu Adis Sarić je objasnio da je poslije poplava išao na vježbu FUCZ-a u Crnu Goru gdje je boravio u lošim uvjetima, nakon čega je osjetio jaku prehladu. Mjesec dana kasnije dolazi u KB Safet Mujić u Mostar gdje mu se dijagnosticira apsces mozga, navodi se u prvostupanjskoj presudi Općinskog sud u Mostaru. Prema ocjeni vještaka Sariću su životne aktivnosti reducirane za 60%. Evo na šta se sve Sariću odrazila bolest.

“Ekstremiteti, ruka i noga, lijeva strana lica, govor, vid lijevog oka, epilepsija, fotoepilepsija i hempareza”, pojasnio je, prenosi N1.

Šta stoji u drugostupanjskoj presudi?

U drugostepenoj presudi Županijskog suda u Mostaru između ostalog se navodi:

“Tuženik (FUCZ) je prema ugovoru od 26.05.2014. godine, po hitnoj proceduri kupio polumaske 3M-6200, filter 3M-ABEK, naočale 3M – 2890A, zaštitno odijelo 3M-4515 jednokratno i zaštitne rukavice, koje su koristili sudionici akcija uklanjanja posljedica poplava, a koja oprema prema nalazu i mišljenju vještaka zaštite na radu Ahmeta Divoša nije bila adekvatna oprema (maske nisu imale adekvatne filtere, niti su imali adekvatne zaštite za šake) za posao koji su radili (uklanjanje leševa uginulih životinja) te su uslijed toga bili izloženi mogućnosti zaraze”.

Također sud je odbacio i iskaz trenutno suspendiranog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, koji je bio svjedok u ovom postupku.

“Pravilno prvostupanjski sud nije prihvatio iskaz svjedoka Fahrudina Solaka koji je tvrdio da zaposlenici FUCZ, pa tako ni tužitelj prilikom sudjelovanja u tim akcijama nisu bili izloženi nikakvom štetnom djelovanju zarazom, otrovom i da nije bilo animalnog otpada, nego samo ugušene, utopljene životinje, što nije bio izvor zaraze i opasnosti za ljude. Da stanje nije tako kako ga prezentira ovaj svjedok potvrđuje vještak infektolog Ednan Drljević, koji je na temelju fotodokumentacije zaključio da su tužitelj i drugi koji su sudjelovali u uklanjanju leševa bili totalno neadekvatno sa medicinskog aspekta opremljeni za asanaciju leševa, da obične maske smanjuju broj bakterija, ali ih propuštaju, te da je tužitelj mogao doći u kontakt sa anaerobnim bakterijama iz leševa životinja”, piše u drugostupanjskoj presudi.

Kopirati
Drag cursor here to close