Neprihvatljiv nivo nejednakosti

Žuljević: Oporezivanjem bogatstva u BiH do nove socijalne pravednosti

Dodao je da "svjetske ekonomije, uz podršku politika, nagrađuju, prije svega bogatstvo, a ne naporan rad ljudi, što dugoročno nije dobro".
Gospodarstvo / Novac | 03. 04. 2018. u 14:26 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik Socijaldemokratske partije BiH Aner Žuljević smatra da je trenutni nivo socijalne nejednakosti neprihvatljiv i razlog za hitnu poreznu reformu uz oporezivanje bogatstva.

''Činjenica da jedan posto najbogatijih posjeduje 82 posto svjetskog bogatstva pokazuje da se kriza nejednakosti u svijetu sve više pogoršava. Prošle godine, polovina čovječanstva, tj. 3,7 milijardi ljudi nije dobilo ništa, što ukazuje da je stanje sve gore, te da bogatstvo milijardera raste šest puta brže od plata običnih ljudi'',  kazao je Žuljević.

Dodao je da "svjetske ekonomije, uz podršku politika, nagrađuju, prije svega bogatstvo, a ne naporan rad ljudi, što dugoročno nije dobro".

''Nekolicina na vrhu postaje bogatija i bogatija, a milijuni na dnu su zarobljeni s plaćama na ivici siromaštva, umjesto da se navedeno bogatstvo adekvatnom poreskom politikom prerasporedi u rješavanje siromaštva'', istaknuo je Žuljević.

Naglasio je da "BiH, prema posljednjem istraživanju, ima više od 600 milijunera, što je definitivno parametar koji pokazuje da se poreska politika mora radikalno i brzo izbalansirati između opterećenja rada, potrošnje i kapitala, u cilju uspostavljanja nove socijalne ravnoteže".

''Nama trebaju mjere pravednije raspodjele tereta u društvu, tako da oni koji imaju više, treba da vrate svoj dug društvu koje im je omogućilo da steknu to bogatstvo. Kalkulacije pokazuju da bi se neznatnim odricanjem bogatih riješio problem siromaštva, pa se postavlja pitanje gdje je onda sistemski problem da se to i ne uradi? Oporezivanje bogatstva je mnogo brža sustavna mjera, od svih sudova, koja može ispraviti prethodnu upitnu akumulaciju kapitala, te tako ispraviti nepravde u društvu, koje mu sada prijete trajnom neravnotežom. Zbog toga je oporezivanje bogatstva u BiH neophodno kao korektivna mjera, primarno, i zbog sistemskih grešaka i zbog stanja koje je dugoročno neodrživo. Postoje instrumenti koji to garantuju, a sve dalje je do volje politike, uz asistenciju struke'', rekao je Žuljević, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close