Vlada

ŽSB: Usvojen Prijedlog proračuna za 2021. godinu

Najvažniji dokument o kojem se raspravljalo na današnjoj sjednici svakako je Prijedlog Proračuna ŽSB za 2021. godinu.
Gospodarstvo / Novac | 03. 12. 2020. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Travniku je održana 63. sjednica Vlade Županije Središnja Bosna na kojoj su članovi Vlade ŽSB raspravljali ukupno o 31 točki dnevnog reda, a među njima i Prijedlogu Proračuna ŽSB za 2021. godinu i Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana ŽSB 2005. - 2025. godina.

Na samom početku sjednice, nakon usvajanja dnevnog reda i zapisnika s prethodne sjednice, članovi Vlade ŽSB raspravljali su o Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana Županije Središnja Bosna 2005. - 2025. godina.

Iako predloženi Nacrt izmjena i dopuna ima određenih nedostataka isti je ipak jednoglasno usvojen uz nekoliko izmjena koje se ponajviše tiču usklađivanja s prostornim osnovama općina, ali i Prostornim planom FBiH kao više instance.

Uz to, rok za javne rasprave koje će se održati povećan je sa 60 na 90 dana zbog aktualne epidemiološke situacije, ali i okončanja izbornog procesa nakon održanih Lokalnih izbora 2020. godine i konstituiranja novih općinskih vijeća.

Najvažniji dokument o kojem se raspravljalo na današnjoj sjednici svakako je Prijedlog Proračuna ŽSB za 2021. godinu. Ministrica financija Mirjana Plavčić prisutnim članovima Vlade ŽSB prezentirala je ono najbitnije iz predloženog te konstatirala nekoliko promjena:

"Iako je na sjednici Vlade ŽSB i Sabora ŽSB usvojen Nacrt Proračuna ŽSB za 2021. godinu, ovaj današnji Prijedlog Proračuna ŽSB za 2021. godinu sadrži nekoliko izmjena. Naime, Federalno ministarstvo financija izradilo je nove projekcije koje su za Županiju Središnja Bosna nešto nepovoljnije od onih prvotnih. Stoga, napravili smo nekoliko izmjena jer se očekuje pad javnih prihoda u iznosu od oko 10 milijuna KM, ali isto tako i rast prihoda od poreza na dobit u iznosu od 3 milijuna KM. U konačnici, iduće godine očekujemo pad prihoda u iznosu nešto većem od 7 milijuna KM. Stoga smo se opredijelili da iskazanu Županijski odbor Županije Središnja Bosna razliku uskladimo kroz prihodovnu stranu i to kroz transfere s viših razina vlasti budući da su u tijeku razgovori o novom kreditnom aranžmanu s MMF-om", kazala je ministrica Plavčić.

''Podsjetimo, kao najvažnije, planirani su dodatni transferi za zdravstveni sektor u iznosu od cca. 7 milijuna KM, transferi u oblasti gospodarstva cca. 3 milijuna KM, 2,4 milijuna KM za izmirenje pravomoćnih sudskih presuda te 2,4 milijuna KM za egzistencijalnu naknadu razvojačenih branitelja“, dodala je ona.

Ukupan iznos prihoda i primitaka u Prijedlogu Proračuna ŽSB za 2021. godinu je 217,5 milijuna, a rashoda i izdataka 217,27 milijuna KM. Suficit od cca. 266 tisuća KM će se iskoristiti za pokriće akumuliranog deficita iz ranijih godina.

Prijedlog Proračuna ŽSB za 2021. godinu jednoglasno je usvojen, a usvojen i je prateći zakon odnosno Prijedlog zakona o izvršenju Proračuna Županije Središnja Bosna za 2021. godinu.

U nastavku sjednice usvojen je Financijski plan Zavoda za zdravstveno osiguranje

ŽSB za 2021. godinu s popratnom Odlukom koji je članovima Vlade ŽSB prezentirao ravnatelj Dragan Solomun. U usvojenom Financijskom planu predviđena su dodatna sredstva za saniranje posljedica pandemije COVID-19 (koronavirus) te sredstva za testiranje pacijenata na prisustvo spomenutog virusa, sve u ukupnom iznosu od 5,5 milijuna KM. Na današnjoj sjednici usvojen je i Financijski plan Županijskog ravnateljstva za ceste za 2021. godinu te popratna Odluka o izvršenju financijskog plana Županijskog ravnateljstva za cesta za 2021. godinu.

Na prijedlog ministarstva zdravstva i socijalne politike ŽSB i ministra Ante Matića izdvojeno je ukupno 120 tisuća KM za nabavku novih respiratora u Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj te u JU Bolnica Travnik.

Usvojeni su Izvještaji o radu inspekcija za listopad te Izvještaj o realizaciji zaključaka Vlade za proteklo razdoblje, priopćenjo je. 

Kopirati
Drag cursor here to close