Svjetska tržišta

Zlato doseglo rekordnu cijenu

Zbog nesigurnosti na financijskim tržištima, posljednjih dana raste cijena zlata, pa je jutros dosegnula rekordnih 2.032 dolara po unci.
Gospodarstvo / Novac | 05. 08. 2020. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer ulagači nisu skloni riziku, s obzirom da su posljednjih mjeseci cijene dionica snažno porasle, a da je neizvjesno hoće li nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu, ako ih Kongres i prihvati, biti dovoljne.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji skliznule između 0,1 i 0,5 posto. U Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 1 posto.

Podršku tržištima pruža nada ulagača u nove poticaje u američkom gospodarstvu. Demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu nastoje usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne 1.000 milijardi dolara, s obzirom da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima ističu.

Chuck Schumer, senator iz redova demokrata, kazao je jučer da se pregovori s Bijelom kućom kreću u pravom smjeru.

Ulagači se nadaju da bi dogovor mogao biti postignut do kraja tjedna, no zabrinjava ih pitanje hoće li poticaji biti dovoljni.

Iz američke središnje banke posljednjih dana poručuju da su potrebne snažne mjere, možda i veće nego što se prije mislilo, s obzirom da oporavak nije baš u velikom zamahu.

''Ako se ne donesu nove mjere, to bi snažno pogodilo američko gospodarstvo u vrijeme kada najvažniji podaci sugeriraju da gospodarstvo gubi na zamahu”, kaže Tapas Strickland, analitičar u National Australia Bank.

Broj zaraženih od koronavirusa u SAD-u i dalje raste, pa je dosegnuo 4,7 milijuna, dok je umrlih više od 157 tisuća, najviše u svijetu.

To neke savezne države navodi na usporavanje procesa ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti, a zbog toga su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstva od koronakrize.

A na valutnim je tržištima dolar nastavio slabiti. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,13 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,49 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 106,05 na 105,60 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1805 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1765 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,11 posto, na 44,38 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,26 posto, na 41,59 dolara.

A zbog nesigurnosti na financijskim tržištima, posljednjih dana raste cijena zlata, pa je jutros dosegnula rekordnih 2.032 dolara po unci.

Od početka godine cijena zlata skočila je 33 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close