Imovinsko pravo

Ženama omogućeno besplatno knjiženje imovine stečene u braku

Ženama je omogućeno da se besplatno upišu kao vlasnici imovine stečene u braku.
Gospodarstvo / Novac | 14. 06. 2018. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U postupku uspostavljanja jedinstvene evidencije o nepokretnostima u Republici Srpskoj, ženama je omogućeno da se besplatno upišu kao vlasnici imovine stečene u braku, rečeno je na okruglom stolu o rodnoj ravnopravnosti u imovinskim pravima koji je održan danas u Mrkonjić Gradu.

Jedan od uvodničara na okruglom stolu u organizaciji Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/ Tanja Bosančić rekla je da je veoma važno da građani, posebno žene, znaju prednosti uspostavljanja nove evidencije o nepokretnostima, odnosno kada dobiju poziv za izlaganje podataka o nepokretnostima i utvrđivanje prava na nepokretnostima, i to u općinama kao što je Mrkonjić Grad gdje je ovaj proces nedavno počeo, piše Srna.

"Činjenica da žene u velikom postotku nisu vlasnice svojih kuća ili stanova dovodi ih ne samo u neravnopravan položaj u odnosu na muškarce, već ih čini i ekonomski ovisnim ili komplicira podjelu imovine stečene u braku", rekla je Bosančić.

Ona je naglasila da RUGIP upravo putem organizacije okruglih stolova širom Srpske, ali i drugim aktivnostima nastoji da podigne svijest javnosti o značaju evidentiranja vlasništva i ravnopravnosti polova u ovoj oblasti, priopćeno je.

"Okrugle stolove i druge aktivnosti organiziramo u okviru projekta `Registracija nepokretnosti`, a uz podršku švedskog donatorskog projekta za unapređenje zemljišne administracije u BiH-CILAP, a partneri su nam sve institucije i nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava građana, posebno žena", naglasila je Bosančić.

Konzultant za pitanja rodne ravnopravnosti na CILAP projektu Saša Savičić rekao je da je u BiH običajno pravo da se žene odriču svoje imovine u korist muških članova porodica.

"Žene na selu koje nisu vlasnice zemljišta ne mogu, recimo registrirati poljoprivredno gazdinstvo, podići kredit, da ne govorimo o prodaji imovine i direktnoj financijskoj koristi, podjeli imovine nasljednicima i slično", rekao je Savičić.

On je naglasio da u tom smislu treba pozdraviti napore RUGIP-a uložene u organizaciju ovakvih okruglih stolova.

U radu okruglog stola u Mrkonjić Gradu sudjelovali su predstavnici organizacija i institucija iz Mrkonjić Grada, Šipova, Jezera i Ribnika.

Kopirati
Drag cursor here to close