Sindikat

Zdravstveni radnici u SBŽ-u zaslužuju plaću od koje mogu živjeti

Tijekom dosadašnjih pregovora s predstavnicima Vlade, Sindikat je zahtijevao uvećanje koeficijenata za 25 posto, što je prošle godine omogućeno i županijskom Sindikatu doktora medicine i stomatologije.
Gospodarstvo / Novac | 14. 05. 2018. u 20:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) trebala bi novim kolektivnom ugovorom osigurati za oko 2.500 medicinskih djelatnika pristojnu plaću od koje mogu živjeti, izjavio je predsjednik Neovisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika SBŽ-a Muris Trako, ocijenivši neprihvatljivom ponudu o povećanju cijene satnice rada na 2,35 KM.

''Mi smo prije godinu dana, prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora, bili kooperativni i pristali da satnica rada iznosi 2,31 KM, što je minimalan iznos u Federaciji BiH. Nakon godinu dana, ponuđenim kolektivnim ugovorom ne dobivamo ništa, nego nam se nudi satnica od 2,35 KM koja donosi povećanje plaće od 17 maraka po zaposleniku'', kazao je Trako novinarima.

Podsjećajući da je grantski kolektivni ugovor s ovim sindikatom, koji okuplja većinom medicinske sestre i tehničare, istekao 17. ožujka i da nakon toga u roku od 90 dana treba potpisati novi ili napraviti intervencije na postojećem ugovoru, Trako je kazao da će, ukoliko ne bude dogovora, nastati pravni vakuum, koji bi bio opasniji scenarij od najavljenog štrajka članstva Sindikata.

Tijekom dosadašnjih pregovora s predstavnicima Vlade, Sindikat je zahtijevao uvećanje koeficijenata za 25 posto, što je prošle godine omogućeno i županijskom Sindikatu doktora medicine i stomatologije.

''Mi ne osuđujemo to što je njima uvećan koeficijent, ali postoje i ostali radnici koji to zaslužuju, a ovako je napravljen jaz između medicinskih radnika. Jednostavno, na istoj adresi tražimo korekciju plaće i da se obrati pažnja na sve zaposlenike, jer ako imate 2.500 nezadovoljnih radnika onda sustav ne može funkcionirati'',dodao je on.

Trako je pozvao županijsku Vladu na kooperativnost i postizanje dogovora na dobrobit svih, ističući da je među medicinskim djelatnicima koji napuštaju BiH, najviše upravo medicinskih sestara i tehničara.

Ministar zdravstva SBŽ-a Nikola Grubešić ranije je najavio kako će informacija o dosadašnjim pregovorima sa Sindikatom biti predstavljena na idućoj sjednici Vlade, te je ponovio opredijeljenost za uvećanje plaća zdravstvenim radnicima, ali putem povećanja satnice rada, dok za uvećanje koeficijenata, kako je rekao, nema uvjeta.

Kopirati
Drag cursor here to close