Kako vratiti dug?

Zdravstvene institucije HBŽ-a dužne 2 milijuna maraka za potrošenu struju

Tijekom sastanka predstavnici zdravstvenih institucija čiji je osnivač HBŽ, govorili su o složenosti poslovanja ustanova kojima su na čelu, s naglaskom da sami ne mogu riješiti probleme
Gospodarstvo / Novac | 08. 11. 2017. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Županijska bolnica "Dr. fra Mihovil Sučić" Livno

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivan Jozić, resorni ministri i predstavnici zdravstvenih institucija u toj županiji sastali su se u srijedu s generalnim direktorom Elektroprivrede HZ HB Marinkom Giljom s kojim su razgovarali o načinu rješavanja duga zdravstvenih institucija na području HBŽ-a za potrošenu električnu energiju, koji iznosi oko 2 milijuna maraka.

Tijekom sastanka predstavnici zdravstvenih institucija čiji je osnivač HBŽ, govorili su o složenosti poslovanja ustanova kojima su na čelu, s naglaskom da sami ne mogu riješiti taj problem, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Jedan dio zdravstvenih ustanova, uz ostalo, opterećen je sudskim presudama za plaćanje doprinosa i neplaćenog medicinskog materijala dobavljačima neophodnog za svakodnevno funkcioniranje tih ustanova, prenosi Fena.

Ministar financija u Vladi HBŽ-a Stipan Šarac kazao je kako ta vlada  redovito, svake godine, kroz potporu u iznosu od milijun maraka financijski pomaže zdravstvene ustanove u HBŽ-u.

Županijski premijer istaknuo je kako od ravnatelja zdravstvenih ustanova očekuje prijedlog rješenja te upozorio kako trenutno Vlada HBŽ-a nije u stanju osigurati dva milijuna maraka za podmirenje duga zdravstvenih ustanova za potrošenu električnu energiju. 

Generalni direktor JP EP HZ HB Marinko Gilja kazao je kako zakon traži i tjera da se plati dug i da su ovakvi sastanci održani i u drugim mjestima gdje se tražilo i našlo rješenje za rješavanje tog problema u zdravstvenim institucijama i javnim komunalnim poduzećima.

On je sudionike sastanka upoznao sa činjenicom da će odmah, od početka sljedeće godine, biti upućivani računi sa zateznim kamatama za potrošenu električnu energiju, što znači da i zdravstvene ustanove trebaju izmirivati račune u tekućem poslovanju. 

Na sastanku je zaključeno da se u sljedećih deset dana održi sastanak čelnih ljudi zdravstvenih ustanova s područja HBŽ-a koje imaju neizmireni dug prema Elektroprivredi HZ HB s predsjednikom i resornim ministrima županijske Vlade, te da se utvrdi način kako izmiriti nastala dugovanja za potrošenu električnu energiju koja bi se trebala platiti u sljedeće dvije godine.

Potom će se održati, kako je dogovoreno, sastanak s predstavnicima JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar kada bi se trebao potpisati Sporazum o izmirenju financijskih obveza prema tom poduzeću, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, glavni odbor Sindikata liječnika Hercegbosanske županije oglasio se prošli tjedan priopćenjem za javnost u kojem navode kako će 13. studenoga stupiti u štrajk.

U priopćenju se navodi kako liječnici stupaju u štrajk kako bi poboljšali uvjete rada, materijalni, socijalni i profesionalni položaj liječnika kao i cijelog zdravstvenog sustava u HBŽ-u.

Također, ističu kako su više od pola godine nastojali s resornim ministarstvom otvoriti dijalog oko potpisivanja strukovno kolektivnog ugovora za liječnike, ali kako kažu, njihov odgovor najčešće je bio ignoriranje njihovih zahtjeva.

Po njima, trenutno stanje u zdravstvu Hercegbosanske županije nažalost rezultira odlaskom liječnika u inozemstvo, preopterećenjem onih koji su ostali povećanim brojem radnih sati, dežurstva, a sve u konačnici slabljenja ionako oslabljenog sustava zdravstvene zaštite njihovih pacijenata.

Kopirati
Drag cursor here to close