Zbog složenosti poslova

Zbog rada na računalu u Agenciji za lijekove traže veće plaće

U Agenciji ima specifičnih poslova i stručnjaka koji treba biti više plaćeni, ali mislim da ovo što su predložili nije pravi način. Rješenje treba tražiti u izmjenama Zakona o plaćama u institucijama BiH.
Gospodarstvo / Novac | 06. 05. 2019. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH predložila je Vijeću ministara BiH da, kako su naveli, zbog složenosti poslova za 64 zaposlena s visokom školskom spremom poveća plaće za 20 posto, i to onim radnicima koji imaju validne certifikate i obavljaju složene informatičko-aplikativne poslove koji se odnose na održavanje i razvoj upravljačkih aplikacija u ovoj agenciji.

"Ta odluka bila je na Stručnom vijeću Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i mi smo je samo primili k znanju, jer nismo nadležni za takve stvari. U Agenciji ima specifičnih poslova i stručnjaka koji treba biti više plaćeni, ali mislim da ovo što su predložili nije pravi način. Rješenje treba tražiti u izmjenama Zakona o plaćama u institucijama BiH kojim će se omogućiti da ljudi sa specifičnim zanimanjima zaista dobiju plaću koju zaslužuju", rekao je Lazar Prodanović, član Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. 

Praktično, Agencija za lijekove i medicinska sredstva od Vijeća ministara zatražila je da poveća plaće radnicima koji rade na računaru, što je u najmanju ruku neozbiljno, tako da nam je iz nekoliko izvora potvrđeno da nema šanse da ovakvu odluku usvoji Vijeće ministara, pišu Nezavisne.

Prema odluci koju je predložila Agencija, dodatak od 20 posto na osnovu neto plaću dobili bi i referent specijalista za informatičke poslove, referent za administrativne poslove, pomoćnici direktora, kao i načelnici sektora...

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanja u čemu se konkretno ogleda složenost poslova zbog kojih je potrebno uvećanje osnovne plaće u iznosu od 20 posto, kao ni koliko će novca biti potrebno osigurati ukoliko bi odluka dobila podršku u Vijeću ministara BiH.

Iz obrazloženja za donošenje odluke o dodatku na plaću po osnovu složenosti poslova za radna mjesta u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, odnosno razloga za donošenje te odluke, ne može se zaključiti zašto se i za koje poslove konkretno traži povećanje plaće.

U obrazloženju se u suštini navodi kada je i iz kojih razloga osnovana Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao i informacija o potrebi stalnog usavršavanja njenih zaposlenih kako bi se zadovoljio opći interes. Također, u obrazloženju se navodi i to da je Agencija samostalna i regulatorno je tijelo u oblasti lijekova i medicinskih sredstava koji se koriste u humanoj medicini.

"Za provođenje ove odluke planirat će se sredstva u proračunskoj rezervi za 2019. i Nacrtu proračuna Agencije za 2020. ", navodi se u obrazloženju odluke koja bi uskoro trebalo da se nađe na sjednici Vijeća ministara BiH.

Sudeći prema revizorskom izvještaju koji se odnosi na 2017., u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH prosječno su zaposlena 102 radnika za koje na plaće i naknade na plaću ode malo više od 2,3 milijuna KM, od čega samo na plaće 1,4 milijuna KM, a na doprinose 967.479 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close