Dolar pod pritiskom

Zbog potresa na tržištu dionica pala vrijednost američkog dolara

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,5 posto, na 95,23 boda.
Gospodarstvo / Novac | 14. 10. 2018. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, jer je potres na tržištima dionica naveo ulagača da potraže utočište u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,5 posto, na 95,23 boda.

Pritom je tečaj američke valute prema japanskoj pao 1,3 posto, na 112,20 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,3 posto, na 1,1560 dolara, a u jednom se trenutku, po prvi put nakon dva tjedna, probila i iznad 1,16 dolara.

Dolar se našao pod pritiskom polovicom tjedna kada su oštro pale cijene dionica na svjetskim burzama zbog rasta prinosa na američke obveznice, usporavanja rasta svjetskog gospodarstva i trgovinskih tenzija, piše Hina.

Zbog toga su ulagači utočište za svoj kapital potražili u valutama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.

Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, jer je jačanju eura pridonijela objava zapisnika s posljednje sjednice Europske središnje banke (ECB), koji sugerira da ustraje na putu normalizacije ultrapopustljive monetarne politike u ovoj godini, unatoč usporavanju rasta europskog gospodarstva.

Ipak, na kraju tjedna dolar se, sa smirivanjem rasprodaja na tržištima dionica, ponešto oporavio i nadoknadio dio prethodnih gubitaka.

Zabrinutost u vezi američko-kineskog trgovinskog rata i očekivanja da će kamatne stope u SAD-u dodatno porasti pružali su posljednjih mjeseci podršku dolaru, koji je tako ojačao oko 2,5 posto od srpnja.

"Bude li se situacija opet brzo stišala na tržištima dionica, bez prelijevanja na tržišta ostalih kategorija imovine, ne vidim nikakvih razloga koji bi sprečavali Fed da nastavi prema planu podizati kamatne stope. Tečaj dolara moći će se zasad zadržati na postojećim, snažnim razinama, no potencijal za daljnju aprecijaciju mu je ograničen", smatra Maria Reichelt, valutna analitičarka Commerzbanka Esther.

Dužnosnici Feda prošli su mjesec poručili da očekuju u 2019. godini povećanje kamatnih stopa u tri navrata. U takvim okolnostima neki analitičari ne vide puno naznaka daljnjeg slabljenja dolara.

Međutim, poruke Feda i oštar pad cijena dionica na Wall Streetu naveli su predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na salvu kritika prema središnjoj banci. Poručio je, među ostalim, da je "Fed poludio".

Trump smatra da Fed prebrzo povećava kamate, s obzirom da je, kako tvrdi, inflacija minimalna, a gospodarstvo snažno, piše Hina.

„Imam problem s Fedom. Fed divlja. Ne znam što je njihov problem, ali podižu kamatne stope i to je smiješno“, rekao je Trump.

Iz Feda su poručili da neće komentirati predsjednikove primjedbe.

I dok se čini da to nije narušilo povjerenje ulagača u Fedovu nezavisnost, neki analitičari smatraju da bi očekivanja o daljnjem rastu kamata mogla biti potkopana ako Trump dodatno zaoštri kritike.

„Sumnjam da će Trump tolerirati daljnje povećanje kamata uoči izbora za Kongres, vjerujem da se rast dolara i prinosa na američke obveznice približava točki preokreta”, kaže Naoki Iwami, direktor u tvrtki Whiz Partners

Kopirati
Drag cursor here to close