Analiza

Zbog koronavirusa lokalne vlasti u FBiH izgubile 26,6 milijuna KM

Iz SOGFBiH poručuju kako bi ti podaci trebali poslužiti kao dodatni argument za potrebu jačanja financijske pozicije lokalne razine vlasti u FBiH putem povećanja udjela općina i gradova u sustavu raspodjele javnih prihoda u FBiH.
Gospodarstvo / Novac | 17. 05. 2021. u 19:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog usporavanja ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa prihodi lokalne razine vlasti u FBiH u prvoj polovici 2020. godine smanjeni su za 26,6 milijuna maraka ili 5,91 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Taj podatak naveden je u Analizi utjecaja pandemije koronavirusa na financijsku poziciju jedinica lokalne samouprave u FBiH, koji je na on line sjednici razmatralo Predsjedništvo Saveza općina i gradova Federacije BiH.

"Analiza naglašava da su se općine i gradovi za vrijeme pandemije koronavirusa suočili s naglim padom prihoda u lokalnim proračunima, koji je uzrokovan usporavanjem ekonomske aktivnosti i lokalnim mjerama fiskalnih olakšica za pogođene poslovne subjekte, i s istovremenim porastom dodatnih neplaniranih aktivnosti i obveza lokalnih vlasti u segmentima zdravstva, socijalne zaštite i ekonomskih poslova uslijed provedbe lokalnih mjera ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica pandemije", priopćeno je iz Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOGFBiH).

Analiza dodatno pokazuje potrebu za neophodnim osiguravanjem više financijskih sredstava proračunima jedinica lokalne samouprave u FBiH, posebno zbog važnosti uloge općina i gradova u suočavanju s izazovima pandemije.

Iz SOGFBiH poručuju kako bi ti podaci trebali poslužiti kao dodatni argument za potrebu jačanja financijske pozicije lokalne razine vlasti u FBiH putem povećanja udjela općina i gradova u sustavu raspodjele javnih prihoda u FBiH.

Na sjednici je razmatrana i inicijativa Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja je pokrenula postupak za donošenje odluke o proglašenju olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću (staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu, bob staza na Trebeviću) nacionalnim spomenikom BiH.

Tom odlukom bi se općinama Trnovo, Stari Grad, Hadžići i Ilidža onemogućilo provođenje vlastite (izvorne) nadležnosti i povrijedilo bi se pravo lokalne samouprave na odgovarajuće vlastite izvore financiranja, jer su ove općine vlasnici dijelova zemljišta, koji su predmet ovog postupka, smatraju u SOGFBiH-u.

Na taj način bi se proglašenjem Olimpijskih borilišta nacionalnim spomenikom BiH kršila prava općina Trnovo, Stari Grad, Hadžići i Ilidža zagarantirana Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o lokalnoj samoupravi FBiH i Zakonom o stvarnim pravima FBiH.

Članovi Predsjedništva SOGFBiH dali su potporu tim općinama i pozvali su Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na dijalog i sastanak po ovom pitanju, kako bi se osigurala zaštita prava i interesa jedinica lokalne samouprave, na koje bi eventualno donošenje ove odluke značajno utjecalo, te kako bi se raspravila sva otvorena pitanja između Komisije i jedinica lokalne samouprave u FBiH.

Predsjedništvo Saveza se očitovalo i o prijedlogu Federalnog zavoda za programiranje razvoja, kojim se Savezu daje uloga i odgovornost po pitanju vođenja evidencije strateških dokumenata jedinica lokalne samouprave i izvještavanja o njihovoj implementaciji.

SOGFBiH je članica Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Europe – NALAS, koji važi za veoma respektabilnu organizaciju u Vijeću Evrope i u Briselu. Imenovani su novi predstavnici Saveza u delegaciji Generalne Skupštine NALAS-a, kao i predstavnici Saveza u delegaciji Bosne i Hercegovine u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close