Gradačac

Završen 44. Sajam šljive

Gospodarstvo / Novac | 27. 08. 2017. u 10:13 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju je i službeno završen 44. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene idustrije - Sajam šljive koji se održavao od 23. do 27. kolovoza u Gradačcu.

Na oko 4.500 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog sajamskog prostora, svoje proizvode i usluge prezentiralo je oko 300 izlagača iz BiH, zemalja okruženja, te Austrije, Češke, Mađarske, Turske i Njemačke. Osim poslovni susreta i prezentacija, i ove godine je održano niz stručnih predavanja iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Posjetitelji su mogli vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava u poljoprivredi. Dodjeljene su 24 medalje gradačačkog sajma za kvalitet izloženih prizvoda i 38 medalja Destilerije 'Krušik' za ocjenjene rakije i jaka alkoholna pića.

"Ove godine imali smo veoma zapažen nastup izlagača i njihova ocjena je da smo dobro organizirali ovu manifestaciju. Sajam je bio veoma popraćen od strane poslovnih ljudi, ali i građanstva. Bilo je niz prezenatacija o stanju i unapređenju poljoprivrede i jačanju izlaska na proizvođača na strana tržišta. U 'Krušiku' je održano tradicionalno znanstveno stručno predavanje, a po prvi puta bili smo suorganizator 2. Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem.

I ove godine imali smo kontakte sa gospodarstvenicima, organizacijama i institucijama iz susjednih zemalja. Očekujemo da će iduće godine, kada budemo organizirali 45. gradačački sajam popljoprivrede i prehrambene industrije, biti značajno učešće gospodarstvenika iz Republike Hrvatske", rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

Prema anketi organizatora sajma veliki procenat izlagača izrazio je želju da i naredne godine bude dio ove tradicionalne gospodarske manifestacije. Podsjetimo, 44. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu otvorio je premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić. U prisustvu brojnih dužnosnika, izlagača i mještana Gradačca, vrpcu su presjekli i sajamske prostore otvorili Fadil Novalić, premijer Tuzlanske županije Bego Gutić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Plave gradačačke noći imale su bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

Kopirati
Drag cursor here to close