Potrebne javne investicije

Zastoj u usvajanju Zakona o trošarinama utječe na dinamiku provođenja reformi

Radi se o jednom od zahtjeva u kontekstu aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom
Gospodarstvo / Novac | 28. 11. 2017. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark kazao je danas novinarima u Sarajevu da zastoj u usvajanju Zakona o trošarinama utječe na ukupnu dinamiku provođenja reformi.

''Radi se o jednom od zahtjeva u kontekstu aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom te zahtjevu Europske banke za obnovu i razvoj i Europske komisije, a koji bi omogućio financiranje infrastrukture'', rekao je Wigemark.

Po njegovom mišljenju, BiH su potrebne javne investicije, jer nema dovoljno privatnih investicija niti dovoljnu stopu stranih ulaganja.

''U takvim situacijama gdje izostaju privatne investicije potrebno ih je nadomjestiti javnim, a to su, najkraće rečeno, kreditni aranžmani jer jednostavno nema dovoljno novca. Ukoliko nema novca, onda nema ni poslova'', zaključio je šef Delegacije EU u BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izrazio je očekivanje da će Komisija za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekta u RS-u uskoro održati svoju drugu sjednici te da će uspjeti da definira osnovne principe o nesmetanom djelovanju najvažnijih parlamentarnih stranaka, uvažavajući stavove i vlasti i opozicije.

Na sastanku s veleposlanikom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom, Čubrilović je istaknuo važnost postizanja dogovora o profesionalnom i izbalansiranom izvještavanju javnog radio-televizijskog servisa RS-a, a u skladu sa zakonom i u interesu svih građana.

Govoreći o ispunjavanju međunarodnih ugovornih obveza, Čubrilović i veleposlanik Ferguson suglasili su se da je neophodno usvojiti zakon o trošarinama u institucijama BiH kako bi se omogućio nastavak izgradnje infrastrukturnih projekata, veće investicije, zapošljavanje i ukupan razvoj, priopćeno je iz entitetskog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close