Odličan primjer

Lakša i intenzivnija trgovina između BiH i Srbije

Srbija i BiH mogu biti odličan model za sve druge zemlje.
Gospodarstvo / Novac | 02. 10. 2018. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović potpisao je danas, prlikom sastanka sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem, memorandum kojim su zaključene procedure za značajno unapređenje ekonomskog razvoja i suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Riječ je o Memorandumu o međusobnoj suradnji i prihvaćanju dokumenata izdanih od akreditiranih laboratorija za industrijske neprehrambene proizvode kojim će se dodatno ukloniti barijere, olakšati i intenzivirati međusobna trgovina dvije zemlje, a koja bi uskoro mogla dostići i dvije milijarde evra godišnje, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine.

"To u suštini znači da jedan industrijski proizvod ukoliko ima certifikat, dokument akreditirane labaratorije iz BiH, taj proizvod može slobodno da ide na tržište Srbije bez potrebe da ga ispituje akreditirana labaratorija iz Srbije i obrnuto'', rekao je ovom prilikom ministar Šarovic.

Ministar Ljajić istaknuo je da je to još jedan korak u cilju olakšavanija trgovinske razmjene između dvije zemlje, koja raste iz godine u godinu. 

"Mislim da Srbija i BiH mogu biti odličan model za sve druge zemlje. Mi smo od 13 barijera za nepunih šest mjeseci otklonili devet barijera. Ove četiri rješavamo ali za to su potrebna i dodatna sredstva, kao sto je slučaj sa proširivanjem i osavremenjavanjem graničnih prijelaza'', rekao je ministar Ljajić.

Ministri Šarović i Ljajić također su dogovorili i skoro održavanje mješovitog odbora za ekonomsku suradnju naše zemlje i Republike Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close