Zbrinjavanje povratnika

Za stambeni program u BiH i Srbiji 4,1 milijun eura

Zahvaljujući 75 milijuna eura vrijednim potprojektima, biti osigurano stambeno zbrinjavanje za 3.200 obitelji, odnosno oko 10.000 najranjivijih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH.
Gospodarstvo / Novac | 26. 11. 2019. u 16:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Regionalnog stambenog programa u utorak je u Parizu odlučio osigurati dodatnih 4,1 milijun eura za troškove realizacije ovog programa u BiH i Srbiji, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH u tehničkom mandatu.

U priopćenju se navodi da će, zahvaljujući 75 milijuna eura vrijednim potprojektima, biti osigurano stambeno zbrinjavanje za 3.200 obitelji, odnosno oko 10.000 najranjivijih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH.

''Kroz veoma zahtjevne i složene procedure do sada su izabrani svi korisnici pomoći među 27.000 zahtjeva, a zanemariv broj prigovora svjedoči da su izabrani oni kojima je pomoć najpotrebnija'', ističe se u priopćenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da je do sada izgrađeno skoro 1.200 stambenih jedinica, da je u tijeku gradnja dodatnih 600 te da su pripremljeni natječaji za projektiranje još više od 1.000 stambenih jedinica.

''Zbog toga je od izuzetne važnosti današnja odluka Upravnog odbora da se rok za provođenje Regionalnog stambenog programa produži do kraja 2022. što će omogućiti završetak projekta i korištenje svih donatorskih sredstava'', pojašnjava se u priopćenju.

Iz Ministarstva dodaju da je u suradnji s partnerima iz CRS-a, putem projekata koje financiraju vlade SAD-a, Švicarske i drugih zemalja, osigurana socijalno-ekonomska podrška za oko 700 obitelji.

U tom kontekstu, izaslanstvo BiH na sastanku je prenijelo stav ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Semihe Borovac da ključnu ulogu u ovom projektu imaju mjere održivog povratka, koje će omogućiti ostanak u novoizgrađenim domovima.

''Za financiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori Regionalnog stambenog programa do sada su izdvojili 287 milijuna eura, od čega se 64,5 milijuna eura odnosi na projekte u BiH'', navode iz resornog ministarstva.

EU je najveći donator s udiom od 234 milijuna eura, slijede SAD s 24 milijuna, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i nekoliko drugih zemalja, dok snažnu podršku programu daju UNHCR, OEBS i Razvojna banka Vijeća Europe. 

Kopirati
Drag cursor here to close