FUZIP

Za četiri dana 367 inspekcijskih nadzora, 253 prekršaja

Napravljeno je 367 zapisnika, utvrđena su 253 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 253 prekršajna naloga sa ukupnim financijskim efektom u iznosu 366.350 KM.
Gospodarstvo / Novac | 22. 03. 2019. u 14:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prva četiri dana pojačanih inspekcijskih nadzora koji su vršeni na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, Posavskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, od 18. do 22. marta, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 367 inspekcijskih nadzora i 15 kontrolnih nadzora. 

Napravljeno je 367 zapisnika, utvrđena su 253 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 253 prekršajna naloga sa ukupnim financijskim efektom u iznosu  366.350 KM. 

Utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 44.683 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak;
izrečeno je 88 upravnih mjera, od kojih se 22 odnose na mjere privremene zabrane rada (13 rješenja o zabrani rada fizičkoj osobi zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, sedam rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, jedno rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu i jedno rješenje o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova), priopćeno  je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. 

Od 114 kontroliranih gospodarskih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatirano je da jedan subjekt nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj. Jedanaest subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge. 

Kontrolirana su 303 radnika, od kojih je 14 zatečeno na radu "nacrno". 

Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji BiH. Inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u suradnji s kantonalnim inspektorima rada. 

Iz FUZIP-a pozivaju sve gospodarske subjekte nadzora u FBiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskog sankcioniranja. Napominju da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, na cijelo, području FBiH. 

Apeliraju na građane da uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP-a: na telefon za prijave 033 / 22 66 44, e-mailom [email protected] i poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo. 

Kopirati
Drag cursor here to close