Svjetska tržišta

Wall Street snažno porastao, vijesti o koroni u drugom planu

Ulagače je ohrabrilo izvješće Instituta za menadžere nabave (ISM), prema kojemu je u lipnju indeks aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a skočio na 57,1 bod
Gospodarstvo / Novac | 07. 07. 2020. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američkog i kineskog gospodarstva, pa su vijesti o širenju koronavirusa u SAD-u ostale u drugom planu.

Dow Jones skočio je 459 bodova ili 1,78 posto, na 26.287 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,59 posto, na 3.179 bodova, a Nasdaq indeks 2,21 posto, na rekordnih 10.433 boda.

Ulagače je ohrabrilo izvješće Instituta za menadžere nabave (ISM), prema kojemu je u lipnju indeks aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a skočio na 57,1 bod, najvišu razinu od veljače, odnosno prije pandemije koronavirusa.

„Ove su brojke važne i pomažu u objašnjenju zašto raste povjerenje potrošača”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Ulagače je, također, ohrabrio skok cijena dionica na kineskim burzama za više od 5 posto, nakon niza naznaka da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Za razliku od SAD-a, gdje broj zaraženih i umrlih od koronavirusa posljednjih dana raste rekordnom brzinom, situacija u Kini, u kojoj je taj virus izbio početkom godine, puno je bolja, a svi posljednji podaci pokazuju da se proizvodna i uslužna aktivnost u toj zemlji oporavljaju, piše Hina.

Zahvaljujući tome, na najvećoj svjetskoj burzi jučer je nastavljen rast cijena dionica, premda je u 16 saveznih država SAD-a zabilježen rekordni skok broja oboljelih od Covida-19, što bi moglo narušiti proces postupnog pokretanja gospodarskih aktivnosti i usporiti oporavak gospodarstva.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, na američkim je burzama Nasdaq indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti, dok je Dow Jones od polovice ožujka skočio više od 40 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,09 posto, na 6.285 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,64 posto, na 12.733 boda, a pariški CAC 1,49 posto, na 5.081 bod.

Kopirati
Drag cursor here to close