Svjetska tržišta

Wall Street pao, ulagače zabrinjava inflacija

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše su jučer pale, u prosjeku 0,9 posto, cijene dionica u tehnološkom sektoru
Gospodarstvo / Novac | 04. 06. 2021. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer se ulagači plaše jačanja inflacijskih pritisaka u SAD-u zbog snažnog oporavka tržišta rada.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše su jučer pale, u prosjeku 0,9 posto, cijene dionica u tehnološkom sektoru, dok su energetski i financijski, koji bi trebali imati više koristi od oporavka gospodarstva, blago porasli.

U fokusu ulagača bilo je izvješće agencije za zapošljavanje ADP, prema kojemu je u svibnju u SAD-u broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 978.000, oko 300.000 više nego što se očekivalo.

Snažan rast zapošljavanja izazvao je zabrinutosti u vezi jačanja inflacijskih pritisaka, što bi moglo navesti američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.

Zbog toga su ulagači oprezni uoči vladinog izvješća o zapošljavanju, koje će biti objavljeno u petak.U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u svibnju broj zaposlenih porastao za 650.000, znatno više u odnosu na 266.000 mjesec dana prije, što bi potvrdilo da se tržište rada oporavlja, ali i da se može očekivati jačanje potrošnje i inflacijskih pritisaka.

Prošloga je tjedna objavljeno da su potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u travnju na godišnjoj razini porasle 3,1 posto, što je znatno iznad Fedove ciljane razine inflacije od 2 posto.

No, dužnosnici Feda neprestano ponavljaju da će rast inflacije biti privremen i da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku.

Ipak, neki od njih poručuju i da se bliži vrijeme kada bi trebalo započeti raspravu o smanjenju iznosa za kupnju državnih obveznica, što bi bio prvi korak prema zaoštravanju monetarne politike.

„Tržište analizira snažne gospodarske podatke i inflacijske pritiske, pa procjenjuje kada bi Fed mogao početi smanjivati poticaje i kako to uračunati u cijene dionica”, kaže Brad Neuman, direktor u tvrtki Alger.

Nakon što je nedavno pao više od 4 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 7. svibnja, S&P 500 sada je udaljen od te razine još samo oko 1 posto.

Od početka godine S&P 500 na dobitku je 11,6 posto, a zbog zabrinutosti u vezi inflacije, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će na kraju godine taj indeks biti samo oko 2,5 posto iznad sadašnjih razina, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close