Nek' im se nađe

Vraćat ćete još jedan kredit

Pregovori MMF-a s vlastima u BiH još nisu počeli, a očekuje se da će biti vođeni u listopadu...
Gospodarstvo / Novac | 09. 09. 2020. u 09:16 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovori predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu s vlastima u BiH počet će idućeg mjeseca, a uvjeti pod kojima će kredit biti odobren ovise o vrsti programa koji će biti realiziran, piše Glas Srpske.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell rekao je kako pregovori s vlastima u BiH još nisu počeli i da očekuju da će biti vođeni u listopadu, prenijela je Srna.

"Nije još donesena odluka koliko će kredit iznositi, ni pod kojim uvjetima će biti odobren. O ovim pitanjima ćemo razgovarati s predstavnicima vlasti sljedećeg mjeseca. Uvjeti kredita ovise o vrsti programa. Različiti programi imaju i različite uvjete otplate. S vlastima se još nismo dogovorili o vrsti programa", rekao je Jewell za Glas Srpske.

Čemu kredit?

Dodao je kako bi, ako se sve bude odvijalo po planu, novi program mogao biti odobren do kraja godine.

BiH je sa MMF-om u rujnu 2016. godine zaključila prošireni aranžman vrijedan 1,07 milijardi KM i od tada su isplaćene dvije tranše u iznosu od 153,78 milijuna KM i 145 milijuna KM. Taj aranžman se ne provodi od 2018. godine.

"Na zahtjev vlasti u BiH prošireni aranžman je otkazan u travnju 2020. godine, prije nego što su doznačena hitna sredstva u okviru instrumenta za brzo financiranje", naveo je Jewell.

Srna podsjeća kako su predsjednici Vlade Republike Srpske Radovan Višković i FBiH Fadil Novalić prethodnog tjedna potvrdili su da su spremni za zaduženje kod MMF-a radi održavanja proračunske potrošnje.

 


S druge strane, ranije je najavljivano da će kredit međunarodne financijske institucije ići za provođenje reformi u zdravstvenom sektoru i poduzećima u državnom vlasništvu.

Nema života bez kredita

Ekonomisti smatraju da BiH ne može preživjeti bez novih kredita.

"Novi aranžman sa MMF-om je neminovnost. Mi smo i prije pandemije bili ekonomija koja je bila slaba i krhka", rekao je ranije član Udruženja ekonomista Republike Srpske Svot Aleksandar Ljuboja.

Stav ekonomista je da je ovo možda prilika da vlasti u BiH uzmu mnogo veći aranžman na duže razdoblje i da na taj način riješe sve anomalije i krenu iz početka.

U okviru instrumenta za brzo financiranje MMF je u travnju odobrio BiH 330 milijuna eura. Taj novac, koji je namijenjen za ublažavanje negativnih efekata pandemije, stajao je na računu Centralne banke više od mjesec dana jer, s jedne strane, nije bilo dogovora čelnika SDA i HDZ-a BiH o raspodjeli novca unutar FBiH i kantona.

S druge strane, iz Centralne banke u više navrata tvrdili su da im nedostaje dokument Vijeća ministara kako bi uplatili novac entitetima.

Kopirati
Drag cursor here to close