Novi podaci o poslovanju proslijeđeni Vladi

Vojna industrija: Jedanaest kompanija zaradilo 57,5 milijuna KM

„Pretis“ podbacio“, „Unis Ginex“ odličan, sa zaradom od 10,4 milijuna
Gospodarstvo / Novac | 10. 06. 2019. u 08:23 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedanaest kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH ostvarilo je u prva tri mjeseca ove godine promet u iznosu od 57,5 milijuna KM, saznaje „Dnevni avaz“.

Dvije kompanije s privatnim kapitalom, „Koteks“ Tešanj i „Guma“ Bugojno, nisu dostavile podatke o poslovanju, što umanjuje zacrtani plan.

Povećali promet

Očekivano, najviše je prvom kvartalu zaradila firma u državnom vlasništvu „Igman“ iz Konjica, ukupno 22,7 milijuna maraka. No, planirana zarada ove kompanije, do kraja godine, prema dokumentaciji „Avaza“, iznosi čak 135,9 milijuna maraka. Ovaj plan veći je za skoro deset miliona u odnosu na prošlu godinu.

Kada je u pitanju firma BNT Novi Travnik, koja je prije dvije godine proizvela samohodnu haubicu, oni su zaradili 7,1 milijun KM za tri mjeseca, a goraždanski „Unis Ginex“ čak 10,4 milijuna KM. BNT je za razliku od prošle godine, povećao zaradu za blizu dva milijuna.

Međutim, do kraja godine BNT očekuje dobit od 17,6 milijuna KM, a „Unis Ginex“ 40,6 milijuna KM.
Najveći pad zabilježio je vogošćanski „Pretis“, zaradivši svega 3,1 milijun KM. Prošle godine ova firma u istom periodu prometovala je 9,4 milijuna KM. Za kraj godine očekuju, prema planu, zaradu od 18,5 milijuna KM.

Mimo plana

Bugojanski „Binas“ za prva tri mjeseca zaradio je svega 784.510 maraka, Tehničko-remontni zavod Hadžići 87.345 maraka.

„Pobjeda Rudet“ Goražde, firma s učešćem privatnog kapitala, zaradila je 6,6 milijuna maraka, a „Pobjeda Tehnology“ 4,7 miliona. Kompanija „AC Unity“, koja je proizvela prvu domaću pušku i pištolj, prometovala je 450.607 KM, a očekuju zaradu za kraj godine od 3,5 milijuna.

Plan blizu 300 milijuna maraka

Prema dokumentaciji, očekivana proizvodnja za 13 kompanija namjenske industrije iznosi u ovoj godini ukupno 285,9 milijuna maraka.

Pet državnih firmi predviđeno je da zarade 239,5 milijuna, a privatnih 46,3 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close